Група учени са изследвали света на ядливите цветя, за да разберат какво ги прави не само удоволствие за очите, но и за нашите стомаси.

Авторите на проучването са изследвали четири различни вида ядливи цветя, откривайки в тях различни полезни съединения. Научната им работа разкрива много ползи за здравето, скрити в тези природни красоти, пише News Medical.

Ядливите цветя, които са често срещани в средиземноморските и други здравословни диети, са пълни с основни хранителни вещества и антиоксиданти. Въпреки това, не всички цветя, които често могат да бъдат намерени в популярни ястия, са напълно проучени. Тази празнина в знанията е накарала изследователите да проучат техния хранителен състав. Те се позаинтересували от всичко - от захарите и протеините, съдържащи се в тези цветя, до антиоксидантите и витамините, които могат да ни бъдат от полза. Благодарение на внимателното отглеждане и прибиране на необходимата реколта, изследването позволило на учените да изследват биоактивните съединения на цветята, което в бъдеще може да доведе до създаването на нови природни средства за лечение, както и иновативни хранителни продукти.

Получените резултати са много обнадеждаващи. Например китайският карамфил се оказа цвете, богато на захар, докато мускатната тиква и роговата теменужка са отлични източници на протеини. Тези растения също са богати и на такива основни минерали като калций, калий и желязо.

F. regia има много по-високи нива на общи фенолни съединения в сравнение с други известни видове Fuchsia, докато V. cornuta е по-богат на каротеноиди от други видове Viola. Съдържанието на витамин С или аскорбинова киселина е най-високо във V. cornuta

Проучването също така подчертава антиоксидантните свойства на тези цветя: фуксията и теменужката се открояват с високото си съдържание на тези полезни съединения.

Ароматите на цветята също са попаднали в центъра на вниманието на учените. Всяко цвете е притежавало уникален аромат, което накарало учените да се замислят за възможността за използването му не само в готвенето, но и в естествените аромати.

Авторите призовават за по-нататъшно развитие и проучване на тази област, за да се използва напълно потенциалът на ядливите цветя.