Учени откриха диамант, който променя цвета си от сиво до жълто и е различен от известните диаманти-хамелеони.

Вместо да променя цвета си при загряване или когато е поставен на тъмно, т.нар. "криогенен диамант" преминава от сиво към жълто на много ниска температура - минус 196 градуса.

Откритието е направено от Стефани Персо от Американския гемоложки институт в Карлсбад, Калифорния. Тя сортирала диаманти за клиенти, когато забелязала трети вид диамант-хамелеон. Подобно охлаждане е рутинно в лабораториите, защото така атомите в камъка вибрират по-малко и по-лесно се правят измервания за поглъщането на светлината.

Жена намери 4-каратов жълт диамант в парк СНИМКИ

Стойността на криогенния диамант с тегло 3,8 карата още не е известна, но вероятно той ще е много ценен, защото е рядък.

Диамант-хамелеон е открит за първи път през 1866 г., информира novini.g. Причината за промяната в цвета обаче още не е известна. Според учените, тъй като цветовете им се променят от светлина, топлина и студ, вероятно действа повече от един механизъм.

Диамантите са изградени от въглеродни атоми, подредени в тетраедър - триъгълна пирамида. Цвят се проявява, когато има примеси или структурни дефекти. Те променят отразяването на светлината. Според Пол Джонсън от Американския гемоложки институт при охлаждане на новия вид диамант електрическият заряд или се приближава, или отдалечава от подобни примеси в кристала и затова той изглежда различно.