Изследователите са сигурни, че поради неизбежните промени в климата ще трябва да свикнем с нови сортове.

От десетилетия учените изучават глобалните промени в климата на Земята, надявайки се да предотвратят неизбежното затопляне. Всяко ново проучване обаче все повече показва, че няма да можем да спрем глобалното затопляне на планетата и следователно в бъдеще животът на човечеството ще се промени значително, пише Daily Mail.

Изследователите смятат, че в бъдеще не само ще се сблъскаме с покачване на морското равнище поради затопляне, но има и лоши новини за любителите на виното - много вероятно ще трябва да свикнем с нови сортове в близко бъдеще.

Учените смятат, че слънцето и високите температури ще направят виното по-силно и сладко, което, за съжаление, не всеки ще хареса.

Освен това изследователите са на мнение, че подобни промени значително ще усложнят работата на дегустаторите. Казано по-просто, за сомелиера ще бъде по-трудно да различи фините аромати, защото по-високите температури ще направят виното по-сладко, а количеството на традиционните земни и флорални вкусове ще бъде значително намалено.

Греяното вино е полезно за здравето. За какво помага?

По-високите температури също могат да доведат до по-високо съдържание на алкохол, според професора по екология от университета Ланкастър Ема Сайер. Сейер отбелязва, че работата на винените експерти ще бъде значително усложнена от факта, че те ще трябва да усетят разликата във вината, отглеждани при различни температури, както и да научат за нови сортове, които ще се появят в резултат на изменението на климата.

Изследователите също така вярват, че ексклузивните, скъпи вина също ще се променят, тъй като се правят от грозде, подходящо за по-хладен климат с правилната киселинност, което ще се превърне в рядък и търсен материал. Друг проблем, с който винопроизводителите ще се сблъскат, е намаляването на растителните съединения, наречени танини, което също ще се случи поради покачващите се температури.

В някои случаи изменението на климата ще доведе до повече валежи, причинявайки младите вина да губят вкус всяка година, докато не загубят напълно вкуса си. Изследователите смятат, че такава съдба очаква например Великобритания.

Изследователите отбелязват, че производителите на вино се опитват да се адаптират към изменението на климата, като берат реколтата по-рано и подобряват методите на ферментация. Въпреки това, по един или друг начин, ще трябва да свикнем с новите разновидности, които неизбежно ще се появят в резултат на затоплянето на планетата.

Невероятно! Количеството вино, което пием, е заложено в нашата ДНК

Превод: GlasNews.bg