Ако някога сте седели и сте размишлявали какво ще се случи, когато умрете, не сте сами.

Има ли задгробен живот? Реален ли е раят? Или това е просто всичко? Най-добре е да не се замисляте твърде много за всичко това, защото рискувате да си докарате главоболие.

Но докато всеки има свои собствени идеи за това какво се случва, след като човек почине, някои учени имат свои собствени теории за живота след смъртта и те са наистина завладяващи.

Д-р Стюарт Хамероф от университета в Аризона има теория, според която човешкото съзнание е свързано на същото ниво като квантовата механика.

Заедно с математика Роджър Пенроуз двамата предлагат теорията за "оркестровата обективна редукция", която изследва идеята, че нашето съзнание "отразява мястото ни във Вселената, естеството на нашето съществуване".

Теорията, която напомня на експеримента с двойния процеп, предполага, че микротръбичките, които съдържат квантова енергия, в мозъка ни създават "протосъзнателна" структура на реалността, повлияна от информацията.

Това означава, че когато човек умре, съзнанието му създава своя собствена форма на реалност.

И те не са единствените, които предлагат тази идея.


Кадър: National Geographic 

Британският учен д-р Сам Парния участва в предаването "Историята на Бога" на National Geographic с водещ Морган Фрийман, където разкрива, че според него човешкото съзнание продължава да живее и след смъртта ни.

Д-р Парния проучва повече от 100 случая на оцелели след спиране на сърцето, при които пациентите технически са починали, преди да се върнат към живота, и много от тях споделят странни преживявания от времето, когато са били на прага на смъртта.

През 2017 г. лекарят заяви: "Знаем, че всъщност в продължение на хиляди години хората, които са били близо до смъртта по някаква причина, са имали тези много дълбоки, дълбоки и в известен смисъл мистични преживявания.

"Хората изпитват огромно чувство на мир, комфорт и радост, когато преминават през смъртта.

"Те могат да опишат усещане за среща с починали роднини, приятели или други хора, които всъщност не познават.

"Така че мисля, че започваме да разбираме, че смъртта е универсално преживяване."

Лекарят, който ръководи проекта "Човешкото съзнание" в университета в Саутхемптън, твърди, че когато човек умира и тялото му се превърне в труп, тогава клетките в тялото започват процеса на смърт, който може да отнеме до няколко дни.

"Така че всъщност разполагаме с този прозорец от време, в който можем да върнем хората към живот, а преживяванията, които те ни дават, са показателни за това какво е да преминеш през смъртта", каза той.

"Днес в науката наричаме душата съзнание, така че можем да проверим теорията научно.

"Доказателствата, с които разполагаме, са, че когато човек умре, онази част, която ни прави такива, каквито сме - душата, съзнанието или както и да я наречем - не се унищожава."

Въпреки това поради това колко малко се знае за човешкия ум, за съжаление няма окончателен отговор на въпроса - но това е интересна мисъл.