Откриването на първата сива коса не е най-приятният момент за много от нас, защото се възприема като сигнал за наближаването на старостта, която не всеки от нас е готов да приеме. Този процес обаче може да бъде избегнат. Изследванията показват, че докато генетиката играе голяма роля при определянето кога започваме да побеляваме, има стъпки, които можем да предприемем, за да забавим потенциално този естествен процес.

Управлението на стреса, защитата на косата ви от ултравиолетовите лъчи и дори проверката за различни медицински състояния могат да забавят побеляването, пише Daily Mail. А за тези, които обичат да вечерят пържола или черен дроб, учените имат допълнителна добра новина: в червеното месо са открити хранителни вещества, които помагат за поддържане на цвета на косата. Но за веганите това може да не е толкова добра новина: в диетата им липсват тези предпазващи косата хранителни вещества, които могат, напротив, да ускорят появата на сива коса.

Сивата коса често се тълкува погрешно. Не става въпрос за това, че косата просто побелява, а за загубата на пигмент, меланин, поради намаляване на функцията на меланоцитите - клетките, отговорни за цвета на косата ни. В резултат на това косата изглежда сива поради отразяващата се от нея светлина. Въпреки този естествен преход, желанието да се запази оригиналният цвят на косата доведе до бум в индустрията за бои за коса, като хората харчат милиони всяка година, за да прикрият сивата си коса. Желанието за поддържане на цвета на косата обаче надхвърля козметиката: наличието или отсъствието на сива коса може дори да повлияе на възприятието на човек за възраст и компетентност.

Изборът на начин на живот играе важна роля за поддържането на цвета на косата. Отказът от пушенето и прекомерното излагане на слънце са от ключово значение, тъй като и двете могат да ускорят процеса на побеляване поради оксидативен стрес, увреждащ клетките, произвеждащи меланин, според изследване. Освен това, особено за тези, които следват вегански начин на живот, е важно да ядат диета, богата на витамин В12, който е от съществено значение за регенерацията на клетките. Друг важен фактор е управлението на стреса: хроничният стрес може да причини хаос на телата ни, включително да повлияе на цвета на косата, тъй като засяга приоритизирането на хранителните вещества, засенчвайки несъществени функции като производството на меланин.

Побеляването не е свързано само с генетиката и неизбежното стареене, но и с това как ежедневните ни навици и околната среда влияят върху цялостното ни здраве, включително състоянието на косата ни. Прости стъпки като спазване на питателна диета, управление на стреса, предпазване от стресовите фактори на околната среда и приемане на правилните добавки могат да ви помогнат да запазите косата си здрава. Освен това прегръщането на сивата коса е чудесно признание за естественото стареене и красота, въпреки че дори осъзнаването, че можем да повлияем на момента на появата й, ни носи сериозни психологически ползи.