Оказва се, че танците са не само забавен начин за прекарване на времето, но и ефективен начин да поддържате мозъка си в добра форма.

Проучване, проведено в Магдебург, Германия, установява, че танците могат да помогнат за обръщане на признаците на стареене на мозъка. Интересното е, че танците в това отношение могат да бъдат по-ефективни от други видове физически упражнения, пише Harrogate Advertiser.

За да разберат как физическите упражнения влияят на мозъка, особено при по-възрастните хора, учените са провели проучване с участието на 26 души, чиято средна възраст е 67 години. Участниците са били разделени на две групи: едната от тях се е занимавала с танци всяка седмица, изучавайки различни танцови движения, а другата група - с тренировки за издръжливост и гъвкавост. В продължение на 18 месеца промените в мозъка са наблюдавани с помощта на ядрено-магнитен резонанс.

ЯМР сканирането показало, че област от мозъка, наречена хипокампус, се увеличава по размер при участниците и в двете групи. Това увеличение обаче е по-значително в танцовата група. Освен това, в сравнение с групата само с упражнения, танцуващите участници имат по-добър баланс.

Хипокампусът е най-важната част от нашия мозък, играеща ключова роля в паметта, баланса и ориентацията. С възрастта размерът и здравето на тази област могат да намалеят и тя е особено уязвима към заболявания като болестта на Алцхаймер. Хипокампусът също е отговорен за индексирането на спомените - изпращането им до различни части на мозъка за дългосрочно съхранение и организиране на тяхното извличане. Това означава, че здравият хипокампус може по-добре да управлява нашите спомени и да ни помага да си припомняме неща, когато е необходимо.

Резултатите от проучването могат да имат практическо приложение, особено за възрастни хора, които се стремят да запазят или подобрят психическото и физическото си здраве. Въпреки че проучването е малко и целенасочено, неговите обещаващи резултати показват, че дейности като танците могат да имат както физически, така и когнитивни ползи. Като приятна и социална форма на физическа активност, танците могат да бъдат истински начин за възрастните хора да поддържат здрав мозък и баланс, като по този начин подобряват качеството си на живот.

Така че това изследване показва, че танците са полезни не само за социалния живот и общото благосъстояние, но могат да бъдат полезни и за мозъка, особено с напредване на възрастта. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се разберат по-добре тези ефекти, тези, които обичат да танцуват, вече имат още една добра причина да продължат да танцуват. Така че, ако искате да поддържате мозъка си млад и здрав, трябва да излизате на дансинга по-често.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Unsplash