Обществото, медиите и научните списания са пълни с твърдения, че бракът е полезен за здравето и благосъстоянието на човека, намеквайки, че самотата ни прави по-малко щастливи и доволни от живота. Авторите на изследването обаче смятат, че всичко това всъщност не е съвсем вярно.

Според новия автор на изследването, д-р Бела ДеПауло от Калифорнийския университет, нейните открития показват, че бракът не прави хората по-щастливи или по-здрави от необвързаните хора, пише Daily Mail. В работата си изследователите сравняват физическото и психическото здраве на женените хора и тези, които никога не са казвали „Да“.

В резултат на това екипът установи, че сключването на брак всъщност предоставя „малко доказателства“ за подобряване на дългосрочното благосъстояние на човек. Д-р ДеПауло подробно описва резултатите от работата си в книгата си Lonely at Heart: The Strength, Freedom, and Heart-Filling Joy of Living Singles.

Д-р ДеПауло също така отбелязва, че по-внимателен поглед върху изследването, като се вземат предвид методологичните вярвания, показва, че подобни твърдения често просто „изкривяват или преувеличават резултатите от работата“.

В работата си изследователката и нейните колеги разгледаха примери за изследвания на самоубийствата, депресията, самотата, физическото здраве и щастието. Данните от различни сектори показват, че хората, които остават необвързани, обикновено имат много сходни резултати с тези, които са женени.

Освен това ДеПауло също така вярва, че в момента има твърде много убедителни доказателства, че сключването на брак всъщност води до дългосрочни подобрения в здравето и благосъстоянието.

Имайте предвид, че преглед на това проучване е публикуван в Енциклопедия на психичното здраве.