Една от най-мощните магнитни бури напоследък удари Земята. Уредите на НИГГГ-БАН отчетоха най-високите нива по 9-степенната скала на Kp-индекса, считан за един от показателите при тези явления. Смущенията в геомагнитното поле на планетата започнаха през почивните дни и достигнаха своя максимум през изминалите часове.

Според геофизиците от НИГГГ-БАН през последните 24 часа са регистрирани над 20 слънчеви изригвания в два активни региона. Тяхната прогноза е, че бурята ще продължи поне още два дни.

Хората, чувствителни към подобни явления, ще усещат неразположения от различен характер - главоболие, отпадналост, липса на концентрация и колебания в кръвното налягане, пише Нова. Междувременно от Центъра за наблюдение и прогнози на космическото време на НАСА предупредиха за възможни нарушения в телекомуникациите, сателитите и навигацията.

Потокът от плазма, породен от слънчево изригване, може да наруши радиопредаванията на Земята, но и да доведе до зрелищно полярно сияние, уточняват те.

„За широката общественост, ако имате ясно небе през нощта и се намирате на по-високи географски ширини, това ще бъде чудесна възможност да видите как небето се озарява от полярно сияние".

На всеки 11 години магнитното поле на Слънцето се преобръща, което означава, че Северният и Южният полюси си разменят позициите. Слънчевата активност се променя по време на този цикъл и сега е близо до най-активната си фаза, наречена слънчев максимум.

В такива периоди геомагнитни бури от типа на тази в момента могат да връхлетят Земята няколко пъти годишно, казва Лаш. През декември най-голямото слънчево изригване от години насам наруши радиокомуникациите.

Снимки: Matt Melnyk