Ако се чудите какво да приготвите за закуска, опитайте изпитана рецепта за усукан тутманик.
 
Необходими продукти:
250 мл. леко топло прясно мляко
3 бр. яйца ( 1 жълтък за намазване)
1/2 кубче жива мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
30 мл. олио
90 гр. кисело мляко
670 гр. брашно
40 гр. масло
Сусам
Сирене
 
Начин на преготвяне:

Разтваряме маята с част от леко топлото прясно мляко, захарта и малко брашно да стане на каша. Покриваме с фолио и оставаме да шупне. В голяма купа сипваме повече от половината брашно, сол и разбъркваме. Правим кладенче и слагаме течните съставки, останалото прясно мляко, яйцата и единия белтък, киселото мляко, шупналата мая, олиото и разбъркваме с помощта на лъжица. Когато тестото се отлепи от стените на купата и започне да се събира, го изсипваме на плота поръсен с брашно. Доомесваме, като прибавяме по малко брашно,докато се получи меко и еластично тесто. Трябва малко да лепи по пръстите. Намазваме купата с олио и леко тестото и го слагаме в купата да втаса покрито с фолио и кърпа.

Втасва, докато удвои обема си. Подготвяме си тава с диаметър 28-30 см., намазана с олио и хартия за печене. Втасалото тесто го изсипваме на плота и делим на четири равни части. Разтегляме на правоъгълна кора може и с точилка намазваме с разтопено, охладено масло и поръсваме със сирене. Така процедираме и с другите като ги нареждаме една върху друга без да мажем и ръсим последната. Режем на средата по дължина и всяка половина на две. Получават се четири ленти.

Всяка лента усукваме като въртим единия край наляво, другия надясно. Усуканата лента завиваме на охлюв и я центрираме в средата на тавата. Другата около нея. И така докато свършат. Формата наподобява вита баница. Намазваме с разтопено масло, там където се вижда сиренето. Покриваме тавата с фолио и кърпа и оставяме да втаса за 20 мин. Включваме през това време фурната да загрява на 180 градуса само отдолу. Когото тутманика втаса го намазваме с един жълтък разтворен с 1 с. л. прясно мляко. Поръсваме го със сусам. Слагаме го да се пече в предварително загрята фурна.

Когато добие златист цвят, го проверяваме с дървен шиш. Ако излезе чист от сърцевината на тутманика, означава че е готов.
По време на печене завъртаме тавата да се опече равномерно.
Да ви е вкусно!

Още авторски рецепти на Надежда Сотирова - четете ТУК