Ненапразно я наричат Долина на смъртта, но в една от най-суровите природни зони на Земята се намира странно ново езеро, което продължава да се пълни.

Това е най-сухият ландшафт в САЩ, но екстремни метеорологични условия през 2023 г. са довели до появата на езеро там и сега то става все по-дълбоко с всеки изминал ден.

Калифорнийският национален парк е пострадал от проливни дъждове по време на урагана Хилари и макар че първоначално изглеждало, че образувалото се езеро се отдръпва. Езерото е започнало да се свива, след като е достигнало точка, в която е било дълго седем мили и широко четири мили, но сега нивата му отново се покачват.

Какво се крие зад това необичайно явление? Всичко това се дължи на кондензираните водни пари, известни като атмосферна река, които се превръщат в проливен дъжд, след като влязат в контакт със земята.

И така, въпреки че басейнът Бадуотър в долината и преди е бил дом на огромна солена равнина, нивото на водата продължава да се покачва по безпрецедентен начин.

Рейнджърът на Националния парк "Долината на смъртта" Аби Уайнс заяви в изявление: "Повечето от нас смятаха, че езерото ще изчезне до октомври/ Бяхме шокирани да го видим все още тук след почти шест месеца."

Научните изследвания на подобни езера невинаги се провеждат толкова бързо - всъщност най-голямото езеро, което някога е било на повърхността на Земята, е съществувало преди около 11 милиона години, но за вписването му в Книгата на рекордите на Гинес е било необходимо време до декември 2023 г.