Градската градина на Пловдив блести с нова визия. Дни преди официалното откриване на реновирания парк орлов поглед разкрива как върви подготовката за събитията, които ще продължат три дни. Церемонията ще се състои на 19 април от 19:30 часа.

Районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов, по чиято инициатива се осъществи големият ремонт, и кметът на града Костадин Димитров ще прережат лентата. Всички граждани са поканени да присъстват на значимото събитие за Пловдив, пише TrafficNews.bg.

Междувременно кадри с дрон показват, че кръглият фонтан, който ще краси централната част на парка, вече функционира. През деня той ще изстрелва воден стълб с височина 20 м. и диаметър 14 м., а вечер ще представлява светлинна атракция. Градската градина има още сух фонтан на входа и ромолящ зад сградата на Природонаучния музей.

На място са екипи на „Паркове и градини“, които финализират работата в най-стария градски парк. Вече са инсталирани всички пейки, разположени около алеите. Приключили са дейностите по озеленяване на емблематичния парк, както дървесна и храстовидна растителност, така и декоративни цветя.

Дейностите по реконструкция на парковото пространство продължиха близо година. Те се осъществяваха спрямо одобрен план от Националния институт за недвижимо културно наследство. Преобразяването ѝ костава 4,5 млн.лв., които бяха предоставени от Фонда за устойчиво градско развитие. Проектът следва максимално близо първоначалния вид, в който градската градина е създадена през 1878 г.. Паркът е благоустроен от прочутия Люсиен Шевалас няколко години по-късно, а главен вдъхновител и разпоредител за оформянето ѝ е ген. Дондуков - Корсаков, затова известно време тя фигурира в градските документи като Дондуковата градина. Дали обаче името ѝ ще остане същото след ремонта все още не е сигурно. По предложение на пловдивчани градския парк следва да бъде прекръстен на големия български автор Иван Вазов, написал едни от най-емблематичните си творби в Пловдив. Кметът и администрацията на „Централен“ приветстваха идеята, а Георги Стаменов се ангажира да повдигне въпроса пред Общинския съвет. Последната дума обаче ще имат гражданите.