Наскоро в TikTok се появи странна теория, според която цветните маркировки върху тубите с паста за зъби съдържат скрита информация за техния състав. Тази тайна, според авторите, е известна само на „елита“.

Във вирусното видео двама блогъри твърдят, че зелените маркери означават естествен състав, сините маркери показват комбинация от естествени съставки и лекарства, червените маркери показват наличието на химикали, а черните маркери показват чисто химически състав.

Видеото им получи 7,3 милиона гледания, което предизвика оживена дискусия в коментарите. Професионалните зъболекари и производителите на пасти за зъби обаче бързо опровергаха тази информация.

Както обясняват експертите, цветните маркери се използват изключително за производствени цели: те са необходими за автоматизация за рязане на тръби точно по размер.

"Всъщност цветните квадрати не казват нищо за състава на пастата за зъби. Те се използват само в производствения процес: знаците и цветовете се разчитат от сензор, след което машината решава къде да разреже и запечата опаковката“, обясни в коментар един от зъболекарите.

Така че всъщност няма тайни знаци върху състава - и целият списък на съставките трябва да бъде посочен на етикета на всяка паста за зъби.

Между другото, наскоро доктор Халед Касем, главен ортодонт в Impress, отбеляза в интервю за Mirror, че основното при избора на паста за зъби е да се обърне внимание дали съдържа флуорид, който е необходим за предотвратяване на кариес и укрепване на емайла.

Експертът също така отбеляза, че не вижда проблем с честата употреба на избелваща паста за зъби, въпреки факта, че много зъболекари предупреждават хората да я използват не повече от веднъж седмично, тъй като може да бъде доста абразивна за зъбите.

„Това, което не препоръчвам, е професионалното избелване да се прави всеки месец, защото премахва слой, който не може да бъде възстановен в бъдеще“, заключи Касем.

@jumpersjump Toothpase Theory ???? #fyp #conspiracy #podcast #jumpersjump ♬ original sound - Jumpers Jump Podcast