Четвъртият ден от Страстната седмица - Велики четвъртък - е не само време за пречистване, но и период, когато веднъж в годината се приготвя специална сол, която според вярващите има голяма лечебна и предпазваща сила. Нарича се четвъртъчна сол и се приготвя в нощта на сряда срещу Велики четвъртък или в четвъртък сутринта. 

Какво е четвъртъчна сол

Тази сол е напълно различна от обикновената. Това са малки въглени, които се разпадат при най-малкия натиск върху тях с език. В същото време тази сол има невероятен аромат на пушено и лека миризма на сероводород.

Според легендата четвъртъчната сол по време на Тайната вечеря била осквернена от предателя Юда. Той потопил парче хляб в солница и в този момент Дяволът влязъл в него през ръката му. Според църковното предание се смята, че след като на този ден е била осквернена, то трябва да бъде почистена на Велики четвъртък.

Нашите предци са вярвали, че огънят пречиства минерала и му придава лечебна сила.

Как се приготвя четвъртъчна сол

Солта от четвъртък е черна на цвят и прилича повече на малки въглени, отколкото на минерал. Преди това нашите баби увивали едра сол в кърпа или нещо друго и я слагали върху дървата за огрев до печката. След това ги запалвали и затваряли пещта. Така продуктът бил на топло за 3-4 часа. Тъканта или друга опаковка изгаряли и солта ставала много гъста и тъмна. В същото време се променял не само цветът на продукта, но и химическият му състав. Изследователите твърдят, че съдържанието на калий, калций и магнезий се увеличава значително и пред нас вече не е съвсем натриев хлорид.

Преди да приготвите сол в четвъртък, трябва внимателно да почистите къщата или апартамента.

Правилната сол се приготвя в чугунен съд, разбърква се с дървена лъжица и след това се съхранява в платнена торбичка или стъклен съд. След готвене солта от четвъртък се носи в църквата на Великден и се благославя заедно с други продукти.

Рецепти за приготвяне на четвъртъчна сол

Най-простата рецепта за приготвяне на четвъртъчна сол е да се калцинира трапезна сол в тиган и, като се разбърква с лъжица по посока на часовниковата стрелка, да се прочете три пъти Отче наш. В процеса солта почернява и придобива лечебни свойства. Изстиналата четвъртъчна сол се изсипва в торба и се завързва здраво.

Четвъртъчна сол с ръжено брашно

За приготвянето й са ви необходими килограм сол и 12 супени лъжици брашно. Изсипете съставките в тигана и разбъркайте с лъжица по посока на часовниковата стрелка. При разбъркване на солта над нея три пъти се чете специална молитва за четвъртъчната сол: „Четвъртък чисти, спаси и помилуй от червеи и всяка гадина“. След като масата стане черна, огънят се гаси и тиганът със съдържанието се оставя да изстине. Когато солта изстине, се прибира в торба.

Четвъртъчна сол с билки

Хлябът се напоява с вода, подправките (розмарин, риган, мента, коприва и маточина) се нарязват на ситно, посоляват се и се запичат до почерняване. Охладете готовата сол, пресейте и я сложете в буркан с капак или торбичка. Тази сол има повече лечебни свойства и приятен аромат.

Четвъртъчна сол със зелеви листа

Най-големите зелени зелеви листа се намачкват и смесват с готварската сол. Получената маса се разпределя върху тежък метален лист за печене и се поставя в гореща фурна. Когато масата почернее, се охлажда и смила, за да се възстановят насипните свойства и се съхранява в торба или стъклен буркан.

Къде, кога и как да използваме четвъртъчната сол

Преди всичко за Великден се използва черната сол. Тя се поставя начело на празничната трапеза в солницата. Когато семейството сяда на трапезата за разговяване, всеки осолява по едно великденско яйце с черна сол и го изяжда.

За да се изчисти къщата от негативна енергия, солта от четвъртък се добавя към кофа с вода и се измиват всички ъгли на къщата, прозорците, праговете и всичко вътре.

Цветята на первазите на прозорците са подхранени чрез добавяне на сол от четвъртък към водата за напояване. Ако някой се разболее, тази сол се добавяше към чаша вода и се пие. Същото важи и за животните. Когато са болни, ги лекували с четвъртъчна сол.