Чудили ли сте се защо жените предпочитат да се къпят с по-гореща вода? За разлика от мъжете, дамите се чувстват комфортно на малко повече градуси в банята.

Оказва се, че всъщност има научно обяснение за това. Според д-р Сермед Межер жените са много по-склонни да изпитват чувствителност към студ и това може да варира през целия менструален цикъл.

„Жените естествено имат частично по-висока телесна температура в сравнение с мъжете, но може да доведе до чувствителност към студ, която може да се влоши по време на цикъла,“ казва той.

И обясни, че температурната чувствителност на жената достига пик по време на овулация и към края на менструацията. Това до голяма степен се дължи на повишаването на естрогена, който доказано понижава телесната температура, като същевременно намалява притока на кръв към ръцете и краката.

„Естрогенът, ключов хормон в женската репродуктивна система, може да има значителни ефекти върху свойствата на кръвта и циркулацията. Един от тези ефекти включва сгъстяване на кръвта, което може да усложни нейния поток, особено към малките капиляри в крайниците като ръцете и краката.

„Знаем също така, че жените са пет пъти по-склонни да страдат от феномена на Рейно, който може да причини спазъм на кръвоносните съдове в ръцете и краката. Но дори и без това жените са средно с три градуса по-студени ръце и крака,“ допълва той.

Освен това, жените обикновено имат между шест и 11% повече телесни мазнини от мъжете, които обикновено имат повече скелетни мускули. Този мускул е известен като „термогенен орган“ – което означава, че произвежда топлина.

В резултат на това мъжете обикновено получават предимството да чувстват по-топло.

Превод: GlasNews.bg