Ако никога не сте виждали изстрелване на светкавица, днес е вашият щастлив ден.
 
Да видите как светкавицата се движи в обратната посока, е истински късмет и миналата година изследователите успяха не само да наблюдават този уникален момент, но и да го заснемат на видео, пише Futurism.

Миналата година изследователи от Сао Хосе дос Кампос (Бразилия) успяха да уловят момента, в който гръмоотводите на няколко сгради се разтягаха едновременно, за да посрещнат падащата от небето мълния. С други думи, учените успяха да уловят момента, в който гръмоотводите успяха да задържат мълния - с мълния.

За първи път снимки на това вълнуващо действие бяха публикувани през декември 2022 г., но сега има видео, което комбинира всички тези снимки заедно. За да "уловят светкавицата", учените са използвали високоскоростна камера, записваща при 40 000 кадъра в секунда, разположена на около 140 ярда от удара.

Обърнете внимание, че основната цел на изследването изобщо не беше желанието да се правят невероятни снимки. Всъщност учените искаха да проучат ефективността и функцията на гръмоотводите, инсталирани на сгради.

Идеята е, че меден или алуминиев прът се монтира в най-високата точка на сградата, след което към него се прикрепят проводници, отиващи към земята, които отклоняват интензивния електрически заряд на мълния около и далеч от конструкцията. Пръчката обаче не е наистина пасивна: задействана от отрицателния заряд на мълнията, тя изстрелва положителен заряд към приближаващата електрическа нишка. Между другото, точно това заснеха изследователите с помощта на високоскоростна камера.

Според Марсело Саба, старши изследовател в Националния институт за космически изследвания в Бразилия и автор на изследването, е изненадващо, че не само гръмоотвод, но и хора могат да изстрелят такава светкавица. Според него всеки човек в открито пространство е способен на това - той също е в състояние да изстреля свързващ заряд от главата или раменете, което ще доведе до наранявания, дори ако мълнията не е ударила директно човека.

Превод: GlasNews