Испанската екстремна спортистка Беатрис Фламини излиза от пещерата, след като е прекарала 500 дни без контакт с хора, което може да се окаже световен рекорд. Когато Беатрис Фламини влиза в пещерата в Гранада, Русия все още не е нахлула в Украйна, а светът все още е в плен на пандемията от Ковида.

Това е част от експеримент, наблюдаван отблизо от учените. "Все още съм застинала на 21 ноември 2021 г. Не знам нищо за света", каза тя, след като излезе от пещерата. 50-годишната Фламини влиза в пещерата на 48-годишна възраст. Тя прекарва времето си в дълбоката 70 м пещера в упражнения, рисуване и плетене на вълнени шапки. Според екипа ѝ за подкрепа тя е успяла да се справи с 60 книги и 1 000 литра вода.

Била е наблюдавана от група психолози, изследователи, спелеолози - специалисти в изучаването на пещерите - но никой от експертите не е установил контакт с нея.

Малчуган покори върхове, които се равняват 8 пъти на височината на Еверест ВИДЕО+СНИМКИ

Кадри на испанската телевизия TVE показаха как тя излиза от пещерата с усмивка, преди да прегърне екипа си.

Малко след това тя описва преживяването си като "отлично и ненадминато".

"Година и половина мълчах, не говорих с никого, освен със себе си", каза тя, докато репортерите я притискаха за повече подробности. "Губя равновесие, затова ме задържат. Ако ми позволите да си взема душ - не съм се къпала от година и половина - ще се видим след малко. Може ли?" 

По-късно Фламини заяви пред репортери, че е загубила представа за времето след около два месеца.

Българин с ключова роля за разкритието на убийство в САЩ СНИМКА

"Дойде момент, в който трябваше да спра да броя дните", каза тя и добави, че според нея е била в пещерата "между 160 и 170 дни".

"Година и половина мълчах, не говорих с никого, освен със себе си", каза тя, докато репортерите я притискаха за повече подробности.

"Губя равновесие, затова ме задържат. Ако ми позволите да си взема душ - не съм се къпала от година и половина - ще се видим след малко. Може ли?"  По-късно Фламини заяви пред репортери, че е загубила представа за времето след около два месеца, информира Дарик.

"Дойде момент, в който трябваше да спра да броя дните", каза тя и добави, че според нея е била в пещерата "между 160 и 170 дни".

Екстремната спортистка описва и "слухови халюцинации". Експертите използват времето, прекарано от нея в изолация, за да проучат въздействието на социалната изолация и екстремната временна дезориентация върху възприемането на времето от хората.

 Снимка: skynews