Земята е дом на милиони животни и някои от тях са толкова опасни, че дебнат плячката си по всяко време на денонощието и на всяка надморска височина. В новата поредица на BBC „Бозайници“ на Дейвид Атънбъро за първи път в историята бяха показани страховити кадри на африкански леопард, който ловува жълти павиани, прекарвайки нощта на надморска височина от около 20 метра.

Африканските леопарди имат удивителни визуални адаптации, които им позволяват да проследяват и убиват плячка под прикритието на тъмнината, дори когато плячката е на 20 метра височина на дърво, пише IFLScience. Учените успяха да запишат това невероятно поведение на хищника за първи път.

Павианите или жълтите павиани (Papio cynocephalus) са активни през деня, но с настъпването на нощта се катерят по дърветата, за да си починат в „спяща горичка“, която обикновено се намира в центъра на тяхната територия. Предимството на този вид почивка е, че те са защитени от наземни хищници. Но, както показва видеото, дори височини не винаги могат да предпазят павианите от атаките на африкански леопарди.

Известно е, че зрението на леопардите е адаптирано по такъв начин, че те могат да ловуват през нощта. Зад ретината те имат отразяващ слой, наречен тапетум, който може да усили и най-малкото количество светлина. Авторите на видеото казват, че кадрите, които са заснели, показват един от удивителните начини, по които дивата природа е еволюирала, за да бъде активна дори през нощта. 

Учените отбелязват, че леопардите ходят на лов само в най-тъмните нощи. Ако луната е наполовина пълна, хищниците чакат да залезе, тъй като липсата на светлина е предимство за тях. Там, където виждаме абсолютна тъмнина, леопардите могат да видят плячката си. Хищниците се движат от клон на клон и са в състояние точно да определят разстоянието до плячката си.

По време на наблюдението екипът успя да заснеме африкански леопард, който ловува жълт павиан, който почива нищо неподозиращо на клон. Имайте предвид, че по-голямата част от новия епизод е посветена на това как някои видове са успели да се адаптират към активен начин на живот през нощта. Учените отбелязват, че тази еволюция е настъпила в отговор на появата на хищник, който е изключително активен - хората.