Украинският писател и музикант Сергей Жадан заяви, че благотворителният концерт на групата "Жадан и кучета" в Милано, който беше насрочен за 2 септември, е отменен. Според него организаторите казали, че в Италия е забранено да се събират "пари за войната". За това Жадан в своя акаунт в Instagram.

И така, писателят публикува на страницата си кореспонденцията с организаторите. Те забраниха да го направят благотворителен и да набират пари за подпомагане на въоръжените сили на Украйна, така че групата Zhadan and Dogs реши да отмени концерта.

Според Жадан някои европейци продължават да "играят" на пацифизъм и двойни стандарти. Украинците, които защитават страната си, нарушават визията на много европейци за мир и хармония.

„А тези, които се опитват да подкрепят своите сънародници в борбата срещу изнасилвачите и мародерите, са фашисти и екстремисти. Честно казано, това е срамно и отвратително. Докато украинците държат скелета на свободна Европа, европейците се мотаят мързеливо, опитвайки се да не се замесват в политика. Изглежда, че 20-ти век не учи всеки на отговорност", написа Жадан в своя Instagram.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Serhiy Zhadan (@serhiy_zhadan)

Припомняме, че в края на август "Жадан и кучета" тръгнаха на европейско турне Charter, в което ще изнесат 15 концерта. Сред градовете, които ще посетят са Мюнхен, Франкфурт, Хамбург, Рига, Талин, Варшава, Братислава, Виена и др. Музикантите ще събират средства за Хартовия доброволчески батальон.

Превод: GlasNews