Испанският рапър Валтоник, който избяга в Белгия, след като беше осъден за възхвала на тероризма, беше осъден днес по друго дело за "заплаха" срещу силите на реда, предаде Франс прес, цитирайки испанския съд.

Валтоник беше обвинен, че е призовал по време на концерт през 2018 г. да бъде убит "един мръсник от жандармерията". Няколко видеа, на които се чува как Хосе Мигел Аренас Белтран произнася тези думи, бяха разпространени от испански медии.

Рапърът бе осъден на две години затвор за престъплението "заплаха", съобщи днес говорител на севилски съд.

През февруари 2018 г. Валтоник вече беше осъден на 3,5 години затвор за възхвала на тероризма, обида към короната и отправяне на заплахи в текстовете на песните си. За да избегне затвора, рапърът избяга в Белгия, която отказа да го екстрадира с мотива, че обвиненията, по които е осъден от испанския съд, нямат аналогия в белгийското право.

Въпросът предизвика остра полемика. Правозащитни организации като "Амнести интернешънъл" заявиха, че правото му на свободно слово е било нарушено. Рапърът се върна в Испания в края на септември, защото наложената му присъда е изтекла по давност.

Днешните обвинения обаче не са погасени по давност.