Музиката е това, което ни кара да се чувстваме по-добре, когато сме отпаднали. Учените отдавна са открили, че веселите песни могат да върнат усмивката на лицето ни дори в най-мрачния ден.

Но какво прави тези песни толкова заразително забавни? Музикалният психолог от университета в Шефилд д-р Майкъл Боншор откри формулата за най-щастливите песни в света и смята, че Good Vibrations на Beach Boys е най-подходящата.

Музикалният психолог е открил, че най-вдъхновяващите песни имат определено темпо и правилна структура - обикновено 137 удара в минута (bpm) и много тривиална структура: куплет-припев-стих-припев, пише Daily Mail. Въпреки това, тези песни също имат своя собствена "жар" - в по-голямата си част те са подправени с непредвидими елементи. Например промяна в тона или допълнителна бележка. Според Боншор вероятно харесваме септакордите, защото придават интерес на песните.

Обикновените акорди се състоят от три ноти, докато септакордите използват допълнителна нота, която дава усещане за музикално напрежение и облекчение. Музикалният психолог отбелязва, че на второ място в класацията за най-щастливи песни е композицията I Got You (I Feel Good) на Джеймс Браун, а на трето място е песента House of Fun на Madness.

Имайте предвид, че това проучване е комерсиално, д-р Боншор е натоварен да проведе това проучване, но това по никакъв начин не е повлияло на резултатите от изследването. По време на изследването си той открива също, че песните обикновено се възприемат като по-радостни, когато се изпълняват в мажорна тоналност. Освен това те са склонни да имат силен ритъм 1-2-1-2, така че обичаме да танцуваме на тях.

Изследователят също така отбелязва, че повечето от забавните песни веднага започват с гръм и трясък и следователно нямат дълго натрупване. Хората харесват силния звук на оптимистични песни с ярки и оптимистични нотки, които се изпълняват на инструменти като тромпети и електрически китари, а не на по-меки инструменти. Въпреки това, черешката на тортата от забавни песни все още е повтарящ се ритъм или китарен риф, който може да закачи хората и буквално да се забие в главите им.

По-рано във Великобритания беше проведено проучване, в което взеха участие 2000 респонденти. Резултатите показват, че две трети от анкетираните слушат музика, за да се развеселят, а 40% посочват студеното време и тъмните нощи като основни причини, поради които искат да слушат весела музика.

Изследователите установили също, че средно участниците са имали 8 песни, които са ги зареждали с енергия, и само 14 секунди слушане на песента са били достатъчни за това.

Превод: GlasNews