Радвам се, че мога да пея с много приятели, както в този случай със Соня Йончева, която е изключителен колега. И мисля, че гласовете ни звучат хубаво заедно. Това са думи на Пласидо Доминго, споделени в документалния филм „Гала в София". Премиерата бе тази вечер в Дома на киното, в рамките на фестивала Master of Art.

В лентата Доминго казва за нашето сопрано, че е изключително земен човек и не се държи като звезда. През 2010 г., в Милано, Соня Йончева печели конкурса Operalia, организиран от Пласидо Доминго.

„Когато се роди идеята да се прави „Гала в София", 2021 година, изкуствата и ние, всички, бяхме преминали през периода ковид, който беше изключително тежък – за нашето физическо здраве, но и за нашето психическо здраве, също. Затова аз като артист поех ролята да ви събера пак всичките заедно – в името на изкуството, на музиката, да дойдем и да послушаме музика заедно. И нямаше как да не се обадя на Пласидо Доминго, който е толкова символичен в моята история. Човек, който толкова ме е подкрепил, и на когото държа страшно много. Той е част от моето семейство", каза Соня Йончева преди премиерата на филма.

„Галата се заформи по толкова специфичен и красив начин. И аз не очаквах да постигна резултата, който се постигна. Благодаря на всички, които присъстваха там, на място. Нямаше как да не го снимаме, защото това се оказа един страхотен документ. Всички артисти бяха много нахъсани. Нашият бекстейдж беше катедралата и това беше наистина голямо изживяване. Защото всички имаха невероятни емоции да участват в самия проект", каза още Соня Йончева, цитирана от БТА. 

„Искам да благодаря на Найден Тодоров и Софийската филхармония, които прегърнаха тази идея, появиха се заедно с нас, и отговориха позитивно на абсолютно всичките мои луди идеи. Събрахме се, направихме концерта. И аз много се надявам, в бъдеще да се случи пак и отново. Това ще бъде за мен огромен подарък, ако го превърнем в традиция. Ще бъде наистина невероятно", добави Йончева.