Към днешна дата спокойно можем да посочим Шаная Туейн за една от най-успешните и богати изпълнителки на музикалната сцена.

Макар днес да е милионер обаче, то детството й в Онтарио съвсем не предвещава подобно бъдеще. В интервю за списание You, певицата признава, че е имала изключително трудни години, докато расте, както във финансово, така и в емоционално отношение.

Семейството й е бедно, а това често водело до скандали и разпри между родителите й. Майка й Шарън редовно страдала от депресия, а вторият й баща Джери Туейн често се сблъсква с расова дискриминация в опитите си да намери работа. "Беше събитие в дома ни да имаме храна в хладилника", признава тя, коментирайки и, че има още четири полубратя и сестри, които също е трябвало да преживяват някак. 

"Случвало се е да минат до 2-3 седмици, преди да имаме нормална храна. В много от случаите, единствените продукти бяха мухлясал хляб и горчица и си правехме сандвичи за училище с тях", допълва тя. За да внесе повече пари в дома си, майка й започнала да я води да пее в барове едва осемгодишна. Тогава логично е нямала право да се изявява на сцената, но след полунощ, когато вече не се е сервирал алкохол, правилата не се спазвали толкова и тя дебютирала като изпълнител от съвсем малка.

В края на интервюто, певицата се връща и към най-трудните моменти от детството си - тези, в които е била сексуално малтретирана от доведения си баща от едва 10-годишна възраст. Както сама признава, дори и днес, на вече 58 години, това са били преломните мигове от живота й, тъй като точно те са я насочили към музиката. 

"Винаги, когато преминавам през нещо толкова тежко и трудно, имам склонноста да го приемам чрез писане на музика. Това ми носи облекчение, точно както при децата, които оцветяват. Не мисля, че някога съм имала проблеми с гнева. Но преодолявах всичко чрез изключителната ми продуктивност". Тя така и не успява да се изправи срещу Джери Туейн в съда, тъй като и двамата й родители загиват в автомобилна катастрофа през 1987 година, когато тя е на 22.