Европа е популярна по цял свят с красивите си плажове. Европейските плажове привличат стотици милиони туристи годишно и успешно конкурират най-красивите плажове на Австралия, Америка, Азия и Африка. В световен мащаб няма друг континент, който привлича толкова много посетители.

 1.Лампедуза, Италия

Лампедуза е малък остров, който е почти лишен от растителност, но за сметка на това притежава разкошни лагуни, с кристално чиста вода. Белите плажове, независимо дали са пясъчни или каменисти са сред най-атрактивните на Стария континент. Видимостта под вода е доста голяма, това позволява да се наблюдава огромното разнообразия от морски обитатели.

2.Кала Голорице, остров Сардиния, Италия

Един от скъпоценните камъни на Сардиния, този малък залив съвпада хармонично с варовиковото крайбрежие в южната част на залива Ороей, на централно-западния бряг на острова. Той е един от най-красивите малки заливи в цялото Средиземноморие и се е превърнал в национален паметник, споделя everythingispossible.co.uk. Това е магическо място, което не трябва да се пропуска по време на посещение в Сардиния и често се смята за символ на острова. Пейзажът, който е чудесен сам по себе си, е допълнително обогатен от присъствието на сокола на Елеонора, рядък вид, който е избрал тази област за гнездо.

3.Вутуми, остров Антипаксос, Гърция

Вутуми, намиращ се на малкия остров Антипаксос, е с гладки бели камъни около брега, които във водата обаче са изместени от ситен бял пясък, придаващ на водата невероятен син цвят дори и в облачно време.

4.Кала Макарела, остров Менорка, Испания

Често описван като един от най-добрите плажове в света, Кала Макарела е разделен в два парка. Красотата на ландшафта и кристалната вода, го прави толкова впечатляващ и желан от туристите. Плажът е с фин пясък и чисти тюркоазени води.

5.Навагио, остров Закинтос, Гърция

Заливът Навагио е най-голямата атракция на остров Закинтос и е популярен не само заради уникалната си красота, но и заради намиращите са там останки на кораб. Другото му име е “Корабокрушението”. Разположен в близост до китното планинско село Волимес, това е един от най-красивите и фотографирани плажове в цяла Гърция.

6.Синята лагуна, остров Комино, Малта

Малта като цяло има малко плажове, но качеството компенсира техния брой. Тук няма как да не споменем Синята лагуна, която се намира на западния бряг на малкия остров Комино, разположен между Малта и Гозо. Лагуната е удивително красива е сред най-добрите за гмуркане места в Европа. Пясък почти напълно липсва, така че хората обикновено се излягат направо на плоските скали. Водата е невероятна – чиста, прозрачна и пълна с живот. Истински средиземноморски рай.

7.Вик, Исландия

Плажът е известен с това, че има най-черния пясък в света. Бреговата му линия е уникално красива. Изживяването е сюрреалистично за тези, които стъпят на него и гледат към откритите води на Атлантическия океан и скалните образувания Рейнисдрангар, които се издигат от морето.

8.Миртос, остров Кефалония, Гърция

Не един и два са уникалните плажове в Гърция, които привличат милиони туристи всяка година. Ако обаче трябва да посочим един, който да поеме тежката корона на първенството сред гръцките плажове, то най-достойният претендент е Миртос. Той бие всички, когато става въпрос за бял пясък и чисти води. Този красив залив е заобиколен от високи зелени скали и има милиони бели камъчета.

9.Прая да Мариня, Алгарве, Португалия

Силата на Прая да Мариня е в топлия фин пясък, кристално чистата вода, необикновените скални образувания, подводните пещери и плитките скални басейни, приютили най-различни морски създания. Това е малък и тесен плаж, дълъг едва 300 метра, покрит със златист пясък, сгушен между внушителни скали с оранжев цвят и причудливи форми и топлите тюркоазени води на Атлантика.

10.Златни рат, остров Брач, Хърватия

Разположен на остров Брач, най-красивият и хипнотизиращ плаж в света, както е посочен от британския “Дейли Телеграф”, се врязва в морските дълбини като протегнат език. Носител на много титли и включен в списъка с най-необичайните места по света, Златни Рат е също така и привлекателна дестинация за уиндсърфинг. Спиращата дъха гледка около тази зона ще привлече въображението ви със сигурност. Освен, че е най-големият, формата му, която прилича на триъгълник поразява хората с красота си. В буквален превод името му означава “Златен нос”, което идва от невероятният златист плаж, застлан с малки камъчета.

11.Кала Агула, остров Майорка, Испания

Кала Агула е красив златист плаж, заобиколен от борови гори и планините на Национален парк Левант. Пясъкът е фин, а морето чисто и плитко.