Град, обявен за най-приветливия в Обединеното кралство, има толкова ниско ниво на престъпност, че местните оставят домовете и колите си отключени.
 
Къркуол, най-големият град в Оркни - архипелаг на север от континентална Шотландия - е наречен най-приветливата част на Великобритания в проведено проучване.


Търсенето анализира най-приветливите места в Обединеното кралство въз основа на най-големия брой имоти с положителни отзиви по отношение на техния размер.
 
Таксиметров шофьор казва, че веднъж оставил портфейла, телефона и ключовете за колата си на пътническата седалка на отключената си кола в Къркуол в продължение на четири дни и никой не е докоснал нищо.

При друг случай той каза, че е изпуснал портфейла си с £850 в брой на летище Къркуол - и непознат го е подал на гишето за информация, за да може да си го върне.
 
Разхождайки се по павираните улици на града, местният екскурзовод Брайън Александър каза на MailOnline, че 8 500-те жители на Къркуол са много гостоприемни.


 
Името на града идва от скандинавското "Kirkjuvagr", което означава "Църква в залива".
 
Центърът на града дори беше обявен за най-красивата главна улица в Шотландия, като спечели публично гласуване през 2019 г.
Градът разполага с богат избор от хотели, ресторанти и кафенета, с живописна крайбрежна ивица, която е много популярна през летните месеци.

Езерото Peedie Sea е дом на лебеди, патици и чайки през цялата година, с мрежа от пътеки, позволяващи на хората да се разхождат извън центъра на града.
 
Свети Магнус, романската катедрала, е една от най-емблематичните сгради на Оркни и е най-посещаваното място на архипелага с 200 000 посетители през 2019 г.
 
Само на час път от Къркуол се намира Скара Брей, неолитно селище, по-старо от Стоунхендж, което привлича множество туристи всяка година.

Превод: GlasNews.bg