Повечето хора не харесват дъждовните дни, но е хубаво да се сетят, че след тях могат да се насладят на гледката на някой водопад в пълната му прелест.

Сезонът на водопадите се задава и това сме ви приготвили идеалната дестинация в тази насока. Става дума за изумителният водопад Зелени вир и Ябланишкото ждрело. Разбира се, ако времето е намръщено, можете да запазите идеята за по-подходящ момент.

Пътеката започва от село Банкя (не град, а село.. в Трънско).

Има два подхода към ждрелото. Първият е преди самото село Банкя – вдясно от шосето, в частта, където започва спускането по асфалтовия път към селото. Вторият подход към пътеката е от самото село. Като влезете в него, веднага след завода за бутилиране трябва да завиете надясно и да се насочите към крайните къщи. От там започва екопътеката.

От покрайнините на село Банкя до самото ждрело се върви около 30 минути. Пътеката е лека и приятна в тази част, минава през гора и се спуска плавно надолу към реката. Там при реката я прехвърля по дървен мост, за да стигне малко след това до самото ждрело на река Ябланица.

Тук започват да се редят една след друга невероятни гледки – тесни и високи скали, вирове, пътеката кривва и покрай малка пещера. Има и трудни участъци.

От началото на ждрелото до водопад Зелени вир се стига за около 25 минути.

А водападът, макар и не много висок, определено ще ви омае с красотата си.

Снимки: Анна Карковска