Ваканцията зад граница за предстоящия Великден ще бъде възможна в едва 3 държави на Балканите. На карантина, бърз или PCR тест ще подлежим при пътуването си до останалите осем страни. Това става ясно от сайта на Министерството на външните работи (МВнР).

Българските туристи ще посрещнат празника без никакви ограничения в Сърбия, Албания, Молдова и Република Северна Македония. Оказва се, че страните със стриктни противоепидемични изисквания за влизащите от България туристи са двойно повече.

Така например великденската почивка в Хърватия и Босна и Херцеговина е възможна само срещу отрицателен PCR. Със същото изследване можем да влезем още в Косово и Турция, където на туристите се предоставя възможност и за 7-дневна карантина вместо подлагане на тест.

В случай че сме решили да прекараме Великден в Гърция или Румъния обаче, няма да имаме право да избираме между тези две опции, тъй като е задължително да представим негативен резултат от PCR тест, а впоследствие подлежим на карантина.

Докато в южната ни съседка тя е в рамките на 7 дни, румънците държат да останем изолирани поне 10 дни след влизането си в страната. Ако откажем да се тестваме, преди да пристигнем в Румъния, ще бъдем поставени под карантина за срок от 14 дни, такава няма да се налага при престой в рамките на по-малко от три дни и наличие на PCR.

Във връзка с масовата ваксинация срещу COVID-19, която тече в цял свят, две от страните на Балканите предлагат допълнителна опция за желаещи да прекарат празниците на тяхна територия – сертификат за ваксинация. Българските граждани, които пристигат в Черна гора, трябва да разполагат с негативен PCR, положителен резултат от антигенен тест на по-малко от 30 дни или да представят удостоверение за извършена имунизация - поставена втора доза поне 7 дни преди датата на пристигане, сочи справка на „Монитор”

Подобни са изискванията и за ваканция в Словения – PCR тест, документ за ваксинация срещу коронавирус или положителен тест за COVID-19, издаден преди не по-малко от 21 дни, но не повече от 6 месеца преди посещението в страната.