Морската столица на България Варна влезе в класация на "Форбс" за "Петте най-подценявани градове, които да посетите на Балканите".

В класацията на престижното бизнес списание присъстват още градове в Сърбия, Албания, Босна и Херцеговина и Северна Македония.

"Оборудван с живописни плажове, извисяващи се планини и огромен набор от древни забележителности за изследване, Балканският полуостров е перфектен за продължителна ваканция - и като допълнителен бонус огромни части от региона все още са извън радара на международните туристи", пише в своята статия престижното бизнес списание.

"Докато хърватските градове като Сплит и Дубровник са свидетели на колосален скок на туризма през последните години, има изобилие от дестинации из целия полуостров, които предлагат подобна зашеметяваща архитектура с малко туристи. Докато планирате следващото си пътуване през Средиземно море, не забравяйте да спестите малко място в маршрута за тези зашеметяващи и силно подценени балкански градове", пише "Форбс".

Спират тока на белодробната болница във Варна

Класацията на недооценените градове започва с морската столица на България-Варна.

"Въпреки че често е засенчена от националната столица София, Варна е оборудвана с един особено примамлив атрибут за туристите - бреговата ивица, за да бъдем точни. Кацнал на западния бряг на Черно море, този исторически град в момента служи като един от най-известните крайбрежни курортни градове в България, предлагащ широка гама от луксозни хотели, работещи заедно с известни ресторанти за морска храна. В слънчев ден дългият бял пясъчен плаж на града е идеалното място за плуване и слънчеви бани, докато близкият Археологически музей във Варна е дом на римски бани, антични бижута и едно от най-старите известни образци на златно съкровище на земята", не пестят суперлативите си от "Форбс" за морската столица.

В класацията с петте недооценените градове на Балканите са още град Берат в Албания, който е описан като живописен град, кацнал на брега на река Осум. Въпреки че в града има изобилие от джамии и църкви, една от основните му забележителности е замъкът Берат, масивна каменна структура, която е дом на множество сгради от 13-ти век, разположени в стените му.

Задължителна ваксинация за определени професии въвежда Албания

Град Добой в Босна и Херцеговина също намира място в престижната класация. Описан е като дом на особено завладяваща вековна атракция - крепостта Добой.

В класацията влиза и град Ниш в Сърбия, който е дал началото на особено голям брой римски императори, като емблематичният Константин Велики е един от многото владетели, произлезли от града, пише "Форбс". Той е описан като историческа местност, но и като дом на процъфтяваща кулинарна сцена с първокласни ресторанти в целия център на града.

€11 такса от Белград до Калотина след 1 декември, от Ниш €3,5

Последният град, намерил място в престижната класация е македонският Охрид. Той е описан като една от малкото дестинации на страната, която е едновременно културно и природно място, обявено от ЮНЕСКО за световно наследство. На място има висока концентрация от вековни църкви във византийски стил. Охридското езеро пък предоставя голям набор от местни балкански риби и растения, открити във водите му.

Разкриха кой е най-дружелюбният град в света