Жегите вече започнаха и какво по-хубаво от това да се разходим в балкана. Днес ще ви покажем точно такава идея разходка- в случая за Тетевенския.

Началото на екопътека "Под пръските на водопада" към водопад "Скока" тръгва от централната градска част на град Тетевен. Оттам има възможност да се измине разстоянието изцяло пеша като се премине през един от кварталите на града - "Козница", или да използва до някъде превозно средство и след това да измине пеша последните 600м от екопътеката, вървейки по изключително живописното дефиле на река Козница. В самия край на този малък каньон е Тетевенски водопад "Скока".



Цялата дължина на маршрута е около 4 км, като от тях 3,4км са асфалтов път, а останалите около 600м– същинската екопътека. По асфалтовата част вляво има изградени две чешми, като първата (откъм Тетевен) е под малко мостче, а втората (към водопада) е до пътя.

Екопътека "Под пръските на водопада" е изключително красива, изградена е така, че да може да се премине с почти всякакви обувки, но препоръчителният разумен минимум са маратонките– влажно е и камъните на места са хлъзгави.

По протежение на пътеката са направени маси и пейки, а до водопада е изграден просторен заслон с огнище, което прави мястото удобно за целодневен излет и пикник от предпочитащите този тип отмора. По околните, отвесните скали се образуват чудни висящи килими от зелен мъх. 

Водеща снимка: Надя Гургуева