Локални организации са започнали да търсят начини за връщане на хора в една от най-красивите зимни локации на света - Лапландия. Едно малко селце в Северна Швеция е готово дори да даде пари на хората, които са решили да се преместят. Гльомерстреск е перфектното място за хора, които обичат природата и зимните спортове на открито. През последните години се наблюдава сериозен спад на популацията и местните организации търсят варианти за привличане на семейства с деца.

Ако броят на учениците в началното училище не се повиши, най-вероятно ще бъде затворено. През 50-те години на миналия век, Гльомерстреск има популация от близо 1000 души, днес хората са едва 200. Само 23 деца посещават началното училище. Местните власти вече са заявили, че ако броят на учениците падне под 25, шансовете за затваряне се повишават значително. Учениците могат да пътуват до най-близкото училище в съседното село Арвидсджаур, което е на близо 40 километра. Гимназията на селото е затворила врати през 2009 г. след като учениците стават 18 през 2007 г.

Местни организации работят по всички възможни варианти, за да накарат хората да се върнат. Семейство, което се засели в това село, получава сумата от приблизително 875 евро, но има уловка, средствата се дават на първите пет семейства, които дойдат. Като допълнение, властите помагат на новодишлите да намерят дом и да се интегрират по-бързо. Жители извън ЕС също могат да кандидатстват, но трябва да имат виза, пише Euronews.

В региона има технологичен хъб, който се намира на час път от селото, на около половин час се намира работещата гимназия в региона, а на около 2 часа път се намира крайбрежния град Лулео с плажове и музей. Трите малки летища в близост до селото летят навсякъде в Европа, следователно малкото селце не е откъснато от света. Още един сериозен позитив е, че природата не е засегната от урбанизация и това е място, където може да наблюдавате Северното сияние през прозореца.