Отиде си от този свят тихо и кротко, така както тихо и кротко избра да живее преди много години в България.

Преди два дни популярният английски актьор Бен Крос почина във Виена, където бе на изследвания за рака, който отне живота му.

Почина английският актьор Бен Крос, избрал да живее у нас

Крос живее от много време в България, а преди 2 години - на 18 август, сключи брак с дългогодишната си приятелка Деана Бонева.

Сватбеното му тържество с хубавата русенка, заради която избра да живее в страната ни, беше в Жеравна. По ирония на съдбата на същата дата, две години след тяхното вричане в любов, актьорът напусна този свят.

В Жеравна двамата се венчаха по стар български обичай, по време на 11-ия фестивал на народната носия. Бен Крос бе с цървули, потури, бяла риза и пояс с чифте пищови, а Деана, освен че също бе с носия, си сложи и специален сватбен венец от Шопския край, сплетен от цветя, чимшир и босилек, разказва "24 часа".

Преди да стане български зет, Бен Крос се е женил два пъти. За пръв път сключва брак на 30 години с Пенелопе Бътлър, от която има две деца - Лорийн и Тиодор. През 1992 г. се развежда, а краят на втория му брак бележи ново начало в живота му.

През 2004 г. Крос сключва договор да снима за телевизионната компания “Холмарк” с Патрик Суейзи в България. Седмица преди да пристигне в страната ни, втората му съпруга Мишел Моерт му казва, че иска развод. Така актьорът се озовава в малката ни балканска страна в тежък личен момент.

След бракоразводното дело остава без дом и място, където да се върне. За щастие, се появяват още предложения към него у нас и така за 3 години Бен Крос се снима в общо 4 филма. Българският му е труден и ходи на уроци, за да се научи да говори поне малко, така че да си купува мляко от магазина, разказа преди време актьорът.

Събира пари, купува си апартамент в центъра на София и съвсем загърбва дъждовната английска столица. В интервюта за български медии казва, че трудно може да нарече някое място свой дом, защото е живял по целия свят - Лос Анджелис, Ню Йорк, Южна Испания и Виена.

В България Крос успява да завърже приятелства и дори започва да пише стихове, които скоро се превръщат в песни. Актьорът създава текстове за българския Франк Синатра – Васил Петров. Двамата дори стават съдружници - заедно управляват столичен пиано бар, в който пеят.

"За разлика от останалите държави, в които съм живял, България ми е дала наистина прекрасни възможности да изразя себе си не само като артист, но и като човек. Докато съм жив, ще посветя времето си да прославям името на България, когато съм в чужбина. Много често са ме питали защо живея тук. 90 процента от чужденците възкливат: "О, страхотно!". 90 процента от българите питат: "Защо?". Искам да съм жив, когато българи и чужденци ще имат една и съща реакция, когато им кажа, че живея в София. Искам българинът да знае, че не съм избрал Лос Анджелис, а България, защото страната е красива и прекрасна. И че местните хора имат потенциал да заемат своето важно място на кръглата маса на народите", казваше преживе той.

Поклон пред паметта му! Талантът никога не умира!