Информацията за офшорните компании на Шакира, за която съобщиха испанският телевизионен канал La Sexta и вестник País въз основа на Досиетата Пандора, е невярна, заявиха нейните представители пред РИА Новости. В неделя тези испански медии, въз основа на документи от досиета, съобщиха, че Шакира, която живее в Барселона от 2011 г., продължава да открива компании в офшорни зони, дори когато в ход е разследване за нейното укриване на данъци в Испания.

Певицата, обвинена в 14,5 милиона евро данъчни измами, открила компания на Британските Вирджински острови между края на 2018 г. и началото на 2019 г., съобщава La Sexta. "Досиетата" съдържат информация за три компании, включително Titania Management, която досега не беше известна. 

"Групата от юридически и данъчни консултанти на Шакира категорично отрича, че споменатите компании са били регистрирани през 2019 г. Нейните компании са създадени най-късно между 2001 и 2009 г., съгласно закона, и много по-рано, отколкото Шакира стана резидент на Испания", заявиха представители на певицата.

Освен това те увериха, че испанските данъчни власти са били уведомени за съществуването на тези компании, тоест те са „абсолютно прозрачни“. По онова време те са създадени с конкретна цел, сега не извършват никаква дейност и всъщност са в процес на ликвидация, казаха представители на Шакира.

През юли тази година съдът на испанския град Esplugues de Llobregat (провинция Барселона, автономна общност на Каталуния) приключи разследването по делото за укриване на данъци от Шакира. Певицата в Испания е обвинена по шест пункта за укриване на данъци между 2012 и 2014 г. През юни 2019 г. тя даде показания в съда по това дело, като заяви, че вече е покрила изцяло този дълг и е изпълнила данъчните си задължения към Испания. През април 2021 г. испанската данъчна агенция обяви, че не е платила 14,5 милиона евро в държавната хазна за периода от 2012 до 2014 г. В резултат на това Шакира плати почти 17,3 милиона евро на данъчните - като се вземат предвид неизпълнените плащания и глобите. Защитата обаче смята, че певицата не е била данъчен резидент до 2015 г., тъй като е била в Испания по-малко от 184 дни в годината.

Превод: GlasNews.bg