16 април 2023 г. беше ден на голям празник в Копенхаген, тъй като кралицата на Дания Маргрете II всъщност отпразнува своя 83-ти рожден ден, дългоочакван крайъгълен камък по няколко причини. Каква важна повратна точка отбеляза тази дата, пише италианският Vogue.

Всъщност след смъртта на втората си братовчедка, британската кралица Елизабет II, Маргрете Датска стана най-дълго управлявалата жена в света, най-дълго управлявалият европейски владетел и най-дълго управлявалият датски монарх от всички свои предшественици.

Маргрете II обаче се оказва пълна със сензации и изненади – на 1 януари 2024 г., докато честити Новата година на поданиците си, тя неочаквано се отказва от трона, при това много просто и непретенциозно.

Абдикира най-възрастната кралица в Европа

"На 14 януари 2024 г. се навършват 52 години, откакто наследих моя любим баща. Въпреки това ще се оттегля като кралица на Дания. Ще оставя трона на моя син, престолонаследника принц Фредерик", каза тя.

Цял екран
Снимка: Getty Images

Защо Маргрете Датска напусна трона

Датската кралица реши да напусне престола, осъзнавайки напредналата си възраст и най-вече здравословните проблеми, които я наложиха да се подложи на сложна операция на гърба през 2023 г.

„Операцията ме накара да се замисля много за бъдещето, за това как е време да предам отговорност на следващото поколение“, каза тя в речта си на 1 януари.

В същото време тя не открива никаква нова ера в европейската монархия. Абдикацията е доста разпространена традиция в скандинавските монархии. Така през 2013 г. холандската кралица Беатрикс абдикира от трона в полза на сина си Вилем-Александър, но самата тя получи тази позиция, като абдикира от майка си кралица Юлиана, а последната по същия начин от майка си. Същата година белгийският крал Албер II оставя трона на сина си Филип. В Испания Филип III стана крал, след като баща му Хуан Карлос I абдикира през 2014 г. на фона на противоречия и скандал. Така Маргрете Датска засега е последният управляващ суверен в Европа.

Цял екран
Снимка: Getty Images

Кралицата на "трезвите" рекорди

Маргрете Датска достигна 50-годишното си управление на 11 септември 2022 г., само три дни след смъртта на кралицата на Англия. Тя имаше много общо с Елизабет, освен дълголетието на нейното управление. Маргрете се възкачи на престола много млада, на 31 години, което позволи на монархията да си възвърне огромната популярност сред своите поданици.

Освен това тя имаше късмета да изживее много дълъг брак, продължил повече от 50 години, с френския дипломат Анри дьо Лаборд дьо Монпезат - официално принц Хенрик от Дания, който почина през 2018 г. Кралският рожден ден на Маргрете, който се състоя на 16 април 2023 г., също беше дългоочакван, тъй като отбеляза завръщането на кралицата към обществена дейност след претърпяна тежка операция.

Цял екран
Снимка: Getty Images

През последните месеци тя беше забелязана да ходи с бастун, но по време на рехабилитационния период избягваше всякакви социални дейности. Въпреки това, на рождения ден тя гледаше усмихната от балкона на кралския дворец Амалиенборг заедно със своите синове, снахи и много внуци.

По време на 50-годишното си управление кралица Маргрете никога не се е отклонявала от множество публични ангажименти. Дъщеря на тогавашния престолонаследник принц Фредерик и съпругата му Ингрид, която по-късно става кралица, тя е първата от трите сестри. Благодарение на промяна в конституционния закон през 1953 г., която позволява на жените достъп до линията на наследяване, Маргрете официално става наследник на трона, наследявайки баща си през 1972 г.

Цял екран
Снимка: Getty Images

Маргрете прекарва детството си в Копенхаген, в кралските покои на двореца Амалиенборг. Първоначално получава частно образование, но след това, оказвайки се много страстна и усърдна ученичка, посещава курсове по праисторическа археология в Кеймбридж и политически науки в университета в Орхус (Дания). По-късно кара курсове в Сорбоната и Лондонското училище по икономика.

Кралица Маргрете говори свободно пет езика: датски, английски, френски, шведски и немски. Тя обаче никога не се е отклонявала от социалния живот: през 60-те години на миналия век се говори много за пътуванията й до Лос Анджелис с братовчедките й Астрид от Норвегия и Маргарета от Швеция, където посещава Paramount Studios и се среща със звезди като Елвис Пресли, Дийн Мартин и Джери Луис.

Тя също така се посвещава на страстта си към изкуството, като стига толкова далеч, че да илюстрира датското издание на „Властелинът на пръстените“, дори привлича вниманието на самия Дж. Р. Р. Толкин. В допълнение, кралицата проектира декорите и костюмите за шоута като "Властелинът на пръстените", "Лешникотрошачката", "Снежната кралица" и най-скорошния фантастичен филм "Еренгард", базиран на едноименната книга на Карън Бликсен.

Стилно, но без скандали

Кралица Маргрете, която се възкачи на трона, когато популярността на датската корона беше само 35%, я повиши до 80%. През последните десетилетия от управлението си тя се опита да модернизира датската монархия, доколкото е възможно, рационализирайки остарелите ритуали и опитвайки се да придаде буржоазен стил на кралското семейство. Нейният собствен имидж, който се характеризираше с по-скоро официални костюми и строг шиньон, отразява образа й на успокояваща, практична и близка до хората. В някои случаи обаче самата кралица обича да се показва в по-цветни тоалети - както в ежедневието, така и на публични събития в рокли с много флорални щампи или ярки цветове.

Цял екран
Снимка: Getty Images

Скромността, характерна за датското кралско семейство, до голяма степен определя това, че в двора на Копенхаген не се случват скандали, както се случва с братовчедите Уиндзор. Едва наскоро пресата писа за случай, който предизвика множество спорове в страната: самата Маргрете реши през 2022 г. да лиши най-малкия си син Йоаким и четирите му деца от титлите на кралски принцове. Този ход шокира поданиците й, но по-късно тя се извини, че е наранила чувствата на близките си. В същото време тя потвърди „своя дълг и воля като кралица да гарантира, че монархията ще продължи да се променя, за да бъде в крак с модерните времена“. Междувременно принц Йоаким обяви желанието си да се премести във Вашингтон, за да работи в датското посолство в САЩ и се появи усмихнат и весел със семейството си на партито за рождения ден на майка си. Накратко, този път в Дания нямаше скандал.

Що се отнася до Фредерик Андре Хенрик Кристиан, престолонаследник от 1972 г., той е на 55 години. Той е женен за австралийския мениджър Мери Доналдсън от 2004 г., от която има четири деца. През последните месеци той действаше като регент на датската кралица Маргрете.