Васил Найденов празнува днес 70 и независимо от респектиращата цифра, все така прелива от енергия и е без конкуренция на сцената.

Коронакризата отложи грандиозния юбилеен концерт на певец № 1 на България, но не успя да осуети серията от гастроли из морските курорти, всеки от които завършва с еуфорични бисове и овации. Не всички фенове обаче знаят, че Васко от дете е изкушен от музиката.

Първите му спомени, свързани с изкуство, са от Софийската опера – майка му го води на всички представления. Двамата си купуват кутия с шоколадови бонбони, сядат в ложата и се отдават на двата вида наслади – за небцето и за душата.

Бъдещият естраден ас обожава "Риголето" – след време ще вземе малко от него за своя клоун в хита по стихове на Борис Христов. Маргарита, майката на Васил, пък пее с хор "България" и е излизала на сцената заедно с великия Борис Христов. Покрай нея момчето се среща с някои от най-големите ни величия в класиката, дори изпълнява ария пред самата Илка Попова.

Първите му "участия" са по дърветата в Градската градина пред Народния театър – това е периметърът на действие, тъй като семейството живее до площад „Славейков“. Изкатерва се и пуска гласа си, а аверите от махалата са най-верните му зрители. В училище също е артистично настроен – толкова, че дори фалшифицира подписа на класния ръководител и бойните другари с радост се възползват от този му талант. Като тийнейджър започва да се увлича от архитектура и записва "Геодезия и картография". За щастие на целокупния български народ променя решението си в полза на Консерваторията.

Информиран песимист

Не крие, че е наясно с много неща, които се случват в БГ обществото. Понякога се шегува, че спи спокойно, тъй като съвестта му е ненужно чиста за днешното време. Няма навик да моли за пари. За друг – да, но за себе си – никога. Най-важното за него е да носи възрастта достойно и спокойно – това е и един от основните му принципи. Но има и друг, който хвърля светлина върху всички останали: Луд умора няма. Защото за Васко творчеството е обмяна на енергии. "Нашият занаят не е лесен и е доста безмилостен. Защото днес е модерно едно, утре – друго", искрен е той пред "Стандарт".

Творецът, изпял много от най-великите хитове в поп музиката ни, откровено страни от политиката, но в никакъв случай не е аполитичен.

"Нашият политически театър е сложен, защото сме роби на много господари. Позволил съм си да говоря по-крайни неща, защото властимащите не желаят да чуят истината. Около тях има достатъчно придворни, които ги ласкаят. Страх ме най-вече от простотията - оказва се, че тя няма граници. А лошият вкус е по-лесният, той е начин за оцеляване", твърди той.

Знаците от Господ

През главата и краката му са преминали четири катастрофи. Винаги пали свещ в църква, за да благодари на Господ - майка му и баба му от малък го водят на служби и литургии. Кръщава се в християнската вяра, когато е на 33. Някой обаче го изпортва и от Държавна сигурност тутакси пращат депеша в обединение "Музика" – да му стопират предстоящо турне в СССР, където той е мегазвезда. Когато за сефте хваща микрофона за "Седем пъти молих се на Бога, седем пъти в дявола се вричах – седем пъти лъгах се, че мога да живея, без да те обичам", иска да пуснат кръст на сцената, защото знае, че има сила над нас и тя трябва да бъде зачитана.