Козунаците с извара, с леката ръка на тези, които обичат да експериментират с вкусове и форми, отдавна са се превърнали от традиционно великденско ястие в независим десерт. Ако наскоро ви предлагахме да направите козунак с бял шоколад, сега ви препоръчваме рецептата за козунак с извара с вкус на шоколад Snickers и карамелено блокче. Как да го приготвите, казаха в блога "Вкусно! Рецепти".

Съставки:

За карамела:

захар - 110 г;
масло - 50 г;
сол -1/3 ч.л.;
сметана 33% - 80 мл;
Фъстъци - 70 г.

За крем:

яйца - 2 бр;
захар - 70 г;
сметана - 100 мл

За пълнежа:

шоколад - 60 г;
сметана - 30 мл

За основата:

млечна извара - 500 г;
масло - 60 г.

Метод на готвене:

Първо пригответе карамела. За да направите това, разтопете захарта, маслото, солта на умерен огън и разбъркайте бързо. Изсипете горещата сметана, разбъркайте отново и отстранете от огъня. 3 чл. л. оставете карамел за украса, а към останалата маса добавете фъстъци и разбъркайте.

Следва кремът. Яйцата се разбиват добре със захарта, като се изливат в горещата сметана. Разбърквайки, гответе, докато се сгъсти на среден огън, след това отстранете от огъня и оставете да изстине.

Следващата стъпка е пълнежът. Изсипете горещата сметана върху шоколада, разбъркайте до гладкост.

Последната стъпка е сглобяването и украсата на тортата. Разбийте изварата, маслото и сметаната с миксер до гладкост, добавете карамела, плънката и разбъркайте всичко добре.

Поставете формата върху чиния, покрийте с двоен слой мокра марля. Разпределете масата, натъпчете и увийте краищата на марлята. Поставете тежест отгоре и охладете за една нощ. На сутринта извадете козунака от формата, поставете го в блюдо, изсипете останалия карамел отгоре. Можете да украсите с парчета от истински бар.