Съвсем скоро ще стане топло и ще дойде онова прекрасно време, когато ботушите и кецовете ще бъдат заменени от удобните обувки и сандали. Тази пролет тенденциите при обувките са пълни с модели от миналото: дори модните подиуми бяха доминирани от ремикси на класически силуети: остри обувки, "танкове", прозрачни обувки, напомнящи обувките на Пепеляшка и дори вездесъщите вариации по темата за класическите обувки на Мери Джейн.

И не забравяйте за основната тенденция на пролет 2023 г. - балетните обувки. Това не са обичайните балетни обувки, тоест обикновени обувки с плоска подметка, а истинска фантазия. Някои марки дори предлагат пантофи на ток, но в същото време с всички съпътстващи и разпознаваеми атрибути: деликатен копринен или сатенен материал, заоблен нос и панделка от дантела, което в истинските пуанти има доста утилитарен смисъл: благодарение на това, пантофките стоят плътно на крака на балерината.

Независимо дали търсите ежедневни обувки или чифт обувки, за да танцувате до зори, има по нещо за всеки. Фокус събра топ 10 на тенденциите при обувките за пролет 2023 г.

Прозрачни обувки

Разбира се, Пепеляшка е забравила стъклената си пантофка на бала, но ще ви бъде трудно да намерите някой, на когото липсват прозрачните чехли, които са на мода в момента. Голите рокли може никога да не излязат от мода, но прозрачните обувки, които Ким Кардашиян някога носеше през цялото време, отново са на мода.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Y/PROJECT (@yproject_official)

 
Прозрачни обувки Пепеляшка - в тенденциите

Но на мода са не само прозрачните обувки на високи токчета или платформа, като тези на стриптизьорките, но и онези модели, които някога се наричаха „сапунерки“ и бяха много популярни.

Прозрачни сандали, лодки и обувки без задна част - стилистите ги наричат ​​обувки на Пепеляшка и желирани обувки. Но експертите напомнят, че ефектните прозрачни обувки "не дишат" и затова твърде затворените модели не трябва да се носят в жегите.

Танкове

Страхотна новина за тези, които не харесват равни обувки, но не обичат токчетата. Клиновидният ток отново е на мода и изглежда ще остане в тенденцията за дълго време.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ALAÏA (@maisonalaia)

"Танковете" отново са на мода

Удобни и ярки, с лого, изрезки на клин и дори симбиоза от танкетка и токчета. Накратко, през пролетта на 2023 г. ще имаме всички шансове да изглеждаме елегантно и да се чувстваме комфортно в обувки за топло време.

Плетени обувки

Модните списания ги наричат ​​"рибарски сандали". Но фактът остава - плетените обувки са в тенденция. Малко тъкане, като рибарска мрежа, напомнящо мрежести чорапи или просто обувки, изработени от масивни надеждни каишки, преплетени.

обувки, тенденции в обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023, тъкани обувкицял екран
Тъкани обувки - в тенденциите за пролет 2023 г. Снимка: Bottega Veneta
обувки, тенденции в обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023, тъкани обувкицял екран

Ако искате да сте в тенденция - вземете такъв чифт обувки. 

Микро токчета

Тенденция от 60-те години на миналия век, когато "лодките" се правеха с малки заострени токчета. Нещо като карфица, но не съвсем. Ниският ток прави тези обувки по-стабилни, но запазва грациозен силует.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ALAÏA (@maisonalaia)

Обувки с микро токчета - в тенденциите

Дизайнерите и преди са правили опити да върнат микротоковете на мода, но през пролетта на 2023 г. те успяха най-успешно.

Балетни обувки

Не балетни обувки, скромни и грациозни, а истински пантофи, но без да е необходимо да стоите на пръсти и да учите па дьо дьо.

обувки, тенденции в обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023, балетни обувки, пантофкицял екран
Балетните обувки са най-модерната тенденция на пролет 2023 г. Снимка: Miu Miu
обувки, тенденции в обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023, балетни обувки, пантофкицял екран

Модерните балетни обувки напълно повтарят стила на класическите пантофи и дори са ушити от мека сатенена тъкан. Цветовете са най-разнообразни. От класически голи до ослепително ярки. Тези, които са по-модерни, ги носят с плетени крачоли и дебели чорапи, продължавайки тенденцията на балетната мода.

Блестящи кристали

Дълго време се смяташе, че кристалите и блясъците трябва да се запазят за вечерта. Съвременните тенденции диктуват различна мода: винаги трябва да блестиш.

обувки, тенденции при обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023, обувки с кристалицял екран
Обувки с кристали - най-модерните обувки на пролетта на 2023 г. Снимка: Алая

И не е необходимо обувките да са украсени със скромни малки кристали - големите кристални капки или огромни пайети са в тенденция. Нека обувките ви блестят и искрят под пролетното слънце.

Пухкави обувки

Пухените обувки или обувките, които сякаш са вдъхновени от човека Мишлен, отново са модерни. За първи път от 2000-те, когато колебливо навлизаха в модата.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Proenza Schouler (@proenzaschouler)

„Пухкави“ обувки 

Тези обувки са меки и удобни, а кракът в тях изглежда крехък и изящен. Малко излишно, но стилно и забавно. Ако искате да сте в тенденция - купете си такива обувки.

Всичко за Мери Джейн

Обувките на Мери Джейн никога не са излизали от мода, получавайки името си през 1902 г. в чест на американска героиня от комикси на Бъстър Браун. Героинята на комикса - малката Мери Джейн - неизменно беше изобразена в обувки с каишка и червена барета.

обувки, тенденции при обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023, обувки Мери Джейнцял екран
Обувки Мери Джейн в тенденциите за пролет 2023 г. Снимка: Miu Miu
обувки, тенденции при обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023, обувки Мери Джейнцял екран

Но сега обувките на Мери Джейн вече не са прерогатив на скромните момичета, ярки и стилни Мери Джейн на високи токчета, с ярки катарами и дори на платформа са в тенденция.

Дънков плат

Кожа, велур, еко кожа и коприна - тези материали винаги са модерни при производството на обувки. Но денимът напоследък се превърна в един от най-популярните материали за модни дрехи и би било странно, ако обувките не бяха направени от него.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LOEWE (@loewe)

Сега денимът се използва за обувки

През 2000-те денимът вече беше модерен, но не в такъв мащаб. Сега му е даден втори шанс.

Мокасини с лого

Мокасини са класически удобни обувки за модерни хора. И никога няма да излязат от мода. През 2023 г. те се изкачиха на върха на модните тенденции с нов детайл.

мокасини, обувки, тенденции в обувките 2023, обувки 2023, тенденции пролет 2023цял екран
Мокасинките вече трябва да имат лого и логото трябва да се вижда ясно Снимка: Gucci Official

Сега горната част на лоферите е украсена не само с верига или каишка, но и с лого. И колкото повече е, толкова по-добре. Закачливи и ярки - най-добрият избор за пролет 2023.

Превод: GlasNews