Периодът на студените месеци от Димитровден до Гергьовден е време за шофиране със зимни гуми у нас. Техният специфичен профил и смес подобряват сцеплението на хлъзгави настилки, което може да бъде решаващо за избягване на инцидент в опасна ситуация.

Все повече експерти и организации, които работят за безопасността на движението, съветват водачите да избягват всесезонните гуми – на тях се гледа като на алтернатива на зимните и летните гуми, без да се налага да се сменят между топлия и студения сезон.

Всесезонните гуми обаче не могат да предложат качествата на лятната гума през лятото, както и на зимната през зимата. И поради целогодишната експлоатация се износват по-бързо.

Затова експертите препоръчват на водачите, които ще карат активно през зимния сезон, да карат със зимни гуми с дълбочина на протектора поне 4 мм за оптимално сцепление и безопасност.

КОГА СЕ СМЕНЯТ ЛЕТНИТЕ ГУМИ СЪС ЗИМНИ?

Та кога се сменят летните гуми със зимни? Този въпрос започва да занимава шофьорите още със самия край на лятото и настъпването на есента. Две са основните правила за това кога се слагат зимни гуми. Първото е да следвате законовите разпоредби и да поставите зимния комплект до или в началото на ноември. Второто е да го сторите, щом средните дневни температури паднат под +7°C.

Законовият фактор

Няма конкретен и действащ закон за зимни гуми, но както вече споменахме, ЗДП постановява, че от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат или със зимни гуми, или с такива с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm.

По отношение на въпроса кога да направите смяната на летни гуми със зимни, то законът ви позволява известна свобода, ала разчита и на вашата съзнателност. Все пак всички на пътя искаме да се приберем вкъщи при любимите си хора невредими, нали?

Как се проверява грайфер на гума за минимална дълбочина?

Що се отнася до това как се проверява грайфер на гума, ето и нашите бързи съвети. Първо вижте индикаторите за износване на протектора, вградени в каналите на гумите. Ако гумата се е износила до нивото на тези малки хоризонтални ленти, равномерно разположени по периферията, сте достигнали минималната дълбочина 1,6 мм. Съветваме ви обаче да пристъпите към смяна още при дълбочина от 4 мм, каквато изисква законът.

С дълбокомери за гуми можете да измерите още по-точно. Видовете са много и различни: от цифрови уреди до ламинирани карти с цветни показатели. Поставете дълбокомера върху канала на гумата и ще знаете колко сте близо до минималната дълбочина. С монета от 1 лев също можете да проверите. Ако нейната жълта част докрай потъне в шарките в средата на гумите, минимумът от 1,6 мм е наличен. Ако пък цифрата 1 се скрие до началото на основата си в грайфера, още по-добре. Тогава покрива дори изискваната законово за България дълбочина от 4 мм.

Климатичният фактор

Климатът е друг определящ фактор за това кога се сменят летните гуми със зимни. Генерално битува един основен принцип за това. Той гласи, че към това действие се пристъпва, когато средната денонощна температура падне под границата от +7°C.

Защо да не карате в студено време с летни вместо зимни гуми?

Основната причина преди каране на сняг и лед да се пристъпи към смяна на летни със зимни гуми е безопасността на пътя. Каучукът в гумите не може да запази едни и същи своите характеристики в температурния диапазон от -30 до +40 градуса. При ниски температури се втвърдява и губи еластичност, което се отразява на сцеплението с настилката и причинява нестабилност на автомобила. Използването на силика запазва еластичността на каучуковата смес при минусови температури и осигурява върхово сцепление при сняг и лед.

Зимните гуми се произвеждат от по-меки смеси, имат различна шарка на протекторите и повече на брой ламели от летните. Така прилепват плътно към заснежения, заледен или кишав път с много по-голяма контактна площ с него. Това от своя страна гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път, сравнено с летните гуми. Затова и навременната смяна на летни гуми със зимни ще ви направи истински отговорен шофьор и въобще човек. От здраве и безопасност никога не бива да се пести, нали?