Автомобилите, независимо от възрастта си изискват грижи, за да запазят възможно най-дълго своя потенциал. Това важи особено за двигателите.

Различните типове агрегати имат разнообразни начини за подръжка, но при всички същестува опасност, при неправилна експлоатация от от своя ресурс.

Това може да е причинено заради елементарни действия, извършвани от шофьора. При това, тможе да бъдат напълно безобидни, но трябва да бъдат избягвани на всяка цена.

1. Шофиране при незагрял мотор
Освен това, веднага след това си струва да започнете да се движите внимателно и плавно в продължение на няколко километра. Този нежен режим на шофиране е необходим и за нормално загряване на скоростната кутия, амортисьорите и гумените части в шасито, както и на други течности и смазки в кормилния механизъм.

2. Замърсен радиатор
Статистиката казва, че огромен брой повреди на двигателя се случват поради банално прегряване, пише Аутомедия. Освен това, подобни проблеми възникват не само поради механични неизправности на охлаждащата система.

Пухчета, сухи листа, растителни семена и прах - през лятото, както и мръсотия, сол и пясък - през зимата, замърсяват една от важните части на охладителната система - радиатора. Много автомобили прегравят в задръстванията, именно заради запушения с мръсотия радиатор.

3. Неправилна подръжка на охладителната система
Друга сериозна грешка е неправилната поддръжка на този радиатор. Факт е, че малко съвременни шофьори се занимават с редовна подмяна на антифриза в охладителната система. По правило обаче течността „работи“, докато не загуби свойствата си за не повече от две или три години.

След това започва да се разваля охладителната система, тъжният резултат е редовното образуване корозия на радиатора. 

Добавяне в радиатора на вода вместо антифриз, за да се попълни нивото на охлаждащата течност, ако тя се изпари, също е грешка.

 Водата в охладителната система също причинява корозия и дори появата на котлен камък в радиаторните тръби, което със сигурност ще доведе първо до отказ на този агрегат и в резултат до по-сериозни проблеми със самия двигател.

4. Добавки
Това са съединения, които могат да навредят на двигателя. Много вещества,  наистина са полезни за двигателя, други помагат за отпушване на горивопроводите или изпускателната система.

Много шофьори започват да наливат всичко, без да се съобразят със спецификите на двигателя и дадената добавка.

 Например популярният "октанов коректор" помага за по-добро запалване на горивото в горивната камера, но често запушва системата за подаване на гориво и увеличава въглеродните отлагания, които след известно време могат напълно да унищожат двигателя. 

На свой ред, манганови добавки често оказват негативен ефект върху катализатора и го унищожават. Следователно, те не трябва да се наливат в автомобили с голям пробег, чиито катализатори вече са достатъчно износени, тъ като това е пряк път към повреда на двигателя.