Тържественият празник на Езикова гимназия „Пловдив“, по-известна сред пловдивчани просто като Английската, започна с приветствено слово към ученици и родители от директора на гимназията Николай Радев. Празничната програма откри Ива Ичевска от 10 В клас. От 2016 година досега Ива е член на Клуба на успелите деца на България към Фондация „Димитър Бербатов“ в 2 направления - математика и музика. Също така е стипендиант за 2020 г. на Фондация “Шанс за децата и природата на България” в направление музика. Тя показа таланта си и получи овациите на съучениците си, като изпълни песента „Turning  tables“.

Програмата продължи със зашеметяващия танц на Румяна Хаджиева от 8 В клас и Борислав Атанасов от 8 К клас- вицешампиони на България в стандартните танци през последните две години.

Най-развълнуваните участници бяха осмокласниците, които за пръв път имаха възможността да представят талантите си пред съучениците си, учителите и родителите си. Осмокласничката Виктория Нейкова от 8 А клас сподели: „В този ден ние искаме да изразим своята радост, гордост и удовлетворение, че сме осъществили мечтата си и сме завоювали една от първите и най-важни победи в живота си, като сме станали ученици в Езикова гимназия „Пловдив“, защото това е училище за победители.“ Виктория поздрави присъстващите със стихотворение на немски език. Щафетата пое деветокласничката Ивайла Терзиева с песента „Warrior“.                         

Рая Чакърова от 12 К клас, победителка в конкурса за есе на тема  „Историята на Езикова гимназия „Пловдив“, организиран от фондация  „Стоил Куцев”, прочете откъс от произведението си.

Една от най-ярките звезди на музикалния небосклон на Английската гимназия - Красимира Александрова от 11 И клас, лауреат в различни музикални конкурси, изпълни песента „Остани“.

Под бурните овации на публиката Божидара Пепелова от 8 Д клас представи съчетание по художествена гимнастика. Божидара е победител в държавни състезания по художествена гимнастика.

Литературният талант Анахид Саркисян от 11 И клас представи свое стихотворение, посветено на любимия й Пловдив, чието име носи и Английската гимназия.

Програмата продължи с ученичките Виктория Николова от 10 И клас, Весела Бонева от 10 Б,  Маргарита Димитрова от 10 Ж клас и Ивелина Царева от Мюзикхолен театър „Пловдив“, чиито танци са представени на сцената на театър Прадо в Испания по време на състезанието за Световната танцова купа.

Десислава Панчова от 11 И клас и Невена Стефанова от 11 А клас, които са извоювали призови места в държавни шампионати по художествена гимнастика, показаха свое съчетание с лента и бухалки.

Програмата продължи с арменски танц в изпълнението на ученици от ЕГ „Пловдив“ и техни приятели.

За финал Ивайла Терзиева от 9 Е клас поздрави екзалтираната публика със звучна българска народна песен.

Празникът завърши с бурни аплодисменти и усмивки на лицата на публиката и участниците в концерта. 43 деца получиха грамоти за класиране на националните кръгове на олимпиадите.

Автор: Десислава Дамянова, стажант-репортер