Между 650 и 800 лева излиза подготовката за първия учебен ден. Най-драстично са поскъпнали тетрадките и учебниците – с 20-25%.

След броени дни Аделина ще прекрачи училище за първи път, брат й Красимир ще е в четвърти клас. Подготовката и при двамата започва с купуването на раница. 

"Това са тазгодишните модели, това са миналогодишните модели, разликата е единствено в дизайна и в цената като на миналогодишните цената запазихме каквато си беше, тоест са по-достъпни, а са качествени. Цената е от 70 лв. до 95. 70-79 лв. са миналогодишните”, казва продавач-консултантът Деляна Тончева. 

Следват учебните принадлежности по списък.  

"Най-скъпи са тетрадките, тъй като хартията се вдига вече от няколко месеца, непрекъснато има движение нагоре. Може би с около 20%", каза Тончева. 

"Минимумът ще е общо за униформа, дрехи, които трябват първоначално, раници, помагалата, които се докупуват. В първи клас ние учебници не заплащаме, ще са ни нужни около 650. За голямото дете също, но няма да купуваме още учебници, той ще е четвърти клас, но пак минимумът ще е поне 700-800", обясни Елина Чекаларова, родител. 

 Държавната помощ за първокласник няма да покрие и половината разходи, казва тя пред bTV. 

"Тя ще дойде късно, дава се на две части първия и втория срок, така че пак ще е нещо, но няма да разчитаме на нея", уточни тя.

Сериозно поскъпване има и при учебниците – и новите, и втора употреба. Да кажем литературата за осми клас миналата година беше 14,90. Тази година е 19.50, което е фрапираща разлика", каза продавач-консултантът Ваня Йочева. 

Букети и почерпка за първия учебен ден също влизат в разходите за 15 септември.