20% от българските учители се страхуват да се върнат в клас заради коронавируса, показват проучвания на нагласите на синдикатите сред преподавателите.

Този процент бил по-висок сред персонала на детските градини, но те вече са в образователните институциите, макар и в летен режим.

1500 родителя пък искат да имат право децата им да учат дистанционно, а не в реална среда заради вируса. Те са подкрепили специална петиция за това , обясни пред bTV Мариана Евтимова, която e майка на две деца.

Тя посочи, че първолаците все още не могат да се пазят и за малките деца е много трудно да стоят непрекъснато с маска.

"Никой родител не е виновен, че децата му имат придружаващи заболявания. Никой родител не е виновен, че в семейството му има хора, които са изключително рискови (…) Ние лишаваме тези деца от достъп до качествено образование, като не даваме възможност на родителите за избор на дистанционна форма, която е много по-качествена от възможността, която единствена се дава в момента – за самостоятелна форма на обучение", коментира и образователният експерт Петър Велков.

Евтимова пък допълни, че самостоятелната форма е "изхвърляне на детето, оставяне на родителите сами да се оправят с него", докато онлайн то ще се чувства част от класа.

"И САЩ и Канада дават възможност за избора за дистанционно или присъствено обучение", аргументира се Велков.

Обмисля се в училищата у нас да се включват специални лампи, които да дезинфекцират въздуха.

Ще се направи специален протокол, по който няма да се смесват паралелките по време на физическо, тъй като по време на физическо натоварване вирусът се отделя в по-голямо количество.

От МОН вече обявиха, че всяко едно училище трябва да е готово с екшън план до 25-ти август, който да задава параметрите как да се действа при случай на коронавирус в школото.

На тържествата за 15-и септември - само първокласници!