С 26 гласа "за" академик Лъчезар Трайков срещу 13 за акад. Христо Белоев и 4 за проф. Димитър Димитров бе избран новият председател на Съвета на ректорите.

Двама академици и един професор влязоха в битката за председателското място в Съвета на ректорите. Това са ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев и ректорът на Медицинския университет - София акад. Лъчезар Трайков.

 
“Тези, които са следили изявите ми в публичното пространство, знаят моето категорично становище както по намерението на МОН да започне процедури по сливане на висши учебни заведения с абсолютно неясна мотивация и поще по-неясни критерии, така и по желанието на правителството да отпусне допълнителни средства на университетите за заплати на преподавателите срещу задължителното обвързване с промени в правилата за атестиране, предложени от МОН с претенции да бъдат единни за цялата система. И по двата въпроса моето становище беше категорично несъгласие”, каза акад. Трайков на колегите си преди избора.

Акад. Белоев обясни, че се е кандидатирал с оглед на напрежението в системата, защото е ректор от 2007 г. с кратко 2-годишно прекъсване.
Проф. Димитров започна с кратко представяне на работата си. От февруари имал 50 интервюта. и цитира заглавието на “24 часа”, че сливането на университети е административен кошмар.