Има 19 карантинирани паралелки към момента, посочи пред БНР зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Общо 500 ученици и 40 учители са в домашна изолация. Една част от тях са заразени преди началото на учебната година, посочи тя.

Директор в събота: 4 класа под карантина заради заразен учител

Положителните тестове от учениците пък били 26. Не всички от тяхобаче са присъствали на първия учебен ден.

"На фона на динамиката и предприетите мерки, следим процесите и случаите ежедневно в цяла България. Ежедневно и ежечасно получаваме информация", настоя зам.-министърът.

Тя се надява скоро да има и модул, в който училищата ще попълват справки и данни за хода за ситуацията във всяко училище.

При случай на коронавирус дезинфекцията трябва да се случва веднага. Михайлова изрази надежда училищните бюджети да позволяват до края на тази календарна година школата да поемат дейността по дезинфекция.

Според зам.-министърът учениците вече са по-отговорни.

"Бих се доверила на големите ученици, които ще показват на по-малките как да спазват мерките за безопасност", каза Михайлова и посъветва, когато някой не се чувства добре, трябва да остане вкъщи.

Учениците трябва да носят маски само 2 часа, ето защо!

В началото на седмицата главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев, заяви, че при 10% заразени в едно училище, то тогава цялото ще бъде затваряно. Михайлова посочи, че бройката ученици обаче е различна са всяко училище.

"Важно е да можем да реагираме за конкретното място. На този етап залагаме на индивидуалния подход", каза тя и отсече, че на този етап присъственото обучение остава.

При наличие на COVID-19 в училищата - кой ще плаща тестовете на децата?

За тази учебна година ще бъде разрешено по желание деца да могат да преминат към обучение от разстояние в електронна среда.

Към момента малко над 500 ученици са заявили такова желание и 400 са го направили по здравословни причини, посочи Михайлова. По здравословни причини няма да се минава през разрешителен режим, но при заявления по желание ще се разглеждат случаите дали са допустими.

"Смятам, че голяма част от училищата имат възможност да преминат към дистанционно обучение, те вече минаха по този път, имаме и изисквания на базата на натрупания опит", каза още зам.-министърът.

Да спрем децата от училище! Да прекратим пъкления план!, зове майка