Продажбата на училищната платформа – електронни дневници "Школо" на британска компания, не притеснява директорът на 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов" в София - Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета на България.

Пред БНР той коментира сделката, за която се повдигат много въпроси относно личните данни на учениците.

МОН сезира ДАНС за продажбата на "Школо" на чужда компания

"Нямам притеснения, защото тук няма лични данни, тук има бележки и забележки, личните данни се управляват от директорите на училищата", каза Диян Стаматов.

Всичко, което се случва, буди само поздравления за една успешна българска фирма, разработила продукт, харесан извън пределите на страната, коментира той.

Директорът на столичното училище е категоричен, че "Школо" ще продължи да си функционира в образователната ни система, защото всяко училище има договор и си плаща. И договорите се изпълняват стриктно и в срок, заяви Стаматов.
"Ако заместят електронния дневника на Школо с този на електронната платформа НЕИСПУО, ще имаме два казуса. Първо Школо е създадена от 2016 г. от доброволци, които направиха един успешен дигитален продукт и може да се каже, че това е най-дигиталната крачка в образованието ни и той в момента работи много добре. Второто - НЕИСПУО, започна да е изгражда през 2017 г. стъпка по стъпка и случаят е изцяло показателен как нещата в държавното управление се случват бавно, тромаво и мудно, по различни причини, затова не искам да упрекна никого. Но НЕИСПУО е стигнало до под кривата круша. Горко ни на нас хората, ако се наложи да преминем от един много работещ дигитален продукт към един с много неизвестни. Няма как работеща структура да бъде заменена с неработеща и да не създава проблеми", обясни директорът на столичното училище.

Стаматов очаква да има проблеми при работа само с НЕИСПУО. "Днес поставям на Иванчо 6, родителите получават това след време. Това означава че дигиталната ни революция се е върнала в миналия век", предупреди той.

Договорът на 119. СУ "Акад. Михайл Арнаудов" изтича на 14 септември на 2024 г., но договорите са индивидуални за всяко училище.

"Смятам, че когато една добра организация намери нов собственик в мегапазар, това предполага и намаляване на цената на услугата", заяви Деян Стаматов.

И призна: "Доверието ми към НЕИСПУО е катастрофално ниско, септември ще покаже към кой ще сме, но няма да затруднявам колегите и родителите."