Учебниците за гимназистите ще бъдат безплатни само донякъде, защото училищният бюджет ще трябва да поеме част от разходите. За това сигнализира във фейсбук профила си Диян Стаматов, директор на 119 средно училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета.

От следващата учебна година хартиените учебници и електронно четимите учебници за гимназистите стават безплатни. Досега държавата осигуряваше учебници само за учениците от първи до седми клас.

Безплатни ще бъдат учебниците само от общообразователната подготовка. Родителите обаче ще трябва да купят учебниците от профилираната и професионалната подготовка.

Държавата ще плати по 300 лв. за учебни комплекти за децата от 8-и до 10-и клас и по 150 лв. за учениците от 11-и и 12-и клас, а учителите решават с кои учебници и на кое издателство ще работят с класовете.

Според Стаматов обаче училищата ще трябва да доплатят от бюджетите си за безплатните учебници. "В 9-и и 10-и клас има по 10-12 предмета. Ако всеки учител реши да избере онова, което най-много харесва, а издателствата са различни, това значително ще превиши определената стойност. Най-простичко, ако бъдат избрани всички учебници за един клас от едно издателство - парите стигат. Ако бъдат избрани учебници от различни издателства, тогава средствата са малко", предупреждава директорът.

Има опасност "безплатните" учебници да се окажат частично безплатни, за което сметката ще плати всяко училище, позволило си волността да прави свободен избор

Данко Калапиш, директор на 107 основно училище, коментира пред "Дневник", че всяка година училището му доплаща от бюджета си за учебниците, защото учебните пособия нямат фиксирана цена и тя варира при различните издателства. Държавата осигурява между 56 лв. за учебен комплект за първокласник и 162 лв. за учениците в седми клас. 

Калапиш допълва, че ако учебниците по всички предмети за даден клас са от едно издателство, фирмата се съобразява и парите стигат. Не е така обаче, когато по предметите се ползват учебници и помагала от различни издателства. Сумата става по-голяма от определената за учебен комплект и се налага училището да доплати. Казва, че за тази учебна година училището е платило 6 хил. лв., а си спомня и за случай, в който сумата е била близо 15 хил. при по-голяма поръчка.

Допълва, че в начален етап обикновено се ползват учебниците на едно издателство, но за учебните пособия от 5 до 7 клас учителите избират различни. По думите му училищата доплащат най-много за учебниците по език, които са на чужди издателства.

Стаматов коментира още една административна неуредица. По думите му всяко училище, надвишило лимита по Закона за обществените поръчки, ще трябва да направи пълната процедура по закона, въпреки че цените са регламентирани, а учебниците са избрани както с издателство, така и с автори.

Калапиш също е против училищата да обявяват обществена поръчка за учебници. "Това е държавна поръчка, учебниците са поръчани от министерството за печат и е въпрос на избор от колегите с кои учебници ще работят", казва директорът. По думите му изготвянето на документацията по процедурата е тежка, в училищата не работят специалисти в областта на обществените поръчки и това налага ползването на услуги на външен консултант.

Стаматов отбелязва и вероятността от още един разход. Казва, че всяко училище ще трябва да създаде голям склад за съхранение на учебниците, каквито помещения преди е имало във всяко училище, но после са се превърнали в различни кабинети. Сега те ще трябва да бъдат възстановени с пари от бюджетите на училищата, пише Стаматов.