Държава, която не може да осигури детска градина и училище за децата си – е обезглавена държава. Това е държава, която е резултат на някакъв вид политическо Баташко клане. Същото виждаме и по отношение на образованието. В тази сфера имаме няколко огромни проблема, като най-очевидният е самият образователен процес. В него не е включено патриотичното образование, което е изхвърчало също като Хвърковатата чета, която въобще не се споменава в учебниците. Това заяви конституционният съдия проф. Атанас Семов, който в отворено писмо до министъра на образованието професор Галин Цоков посочва, че „Българските учебници са подложени на Баташко клане”.

По думите му в писмото до просветния министър той е посочил, че МОН нарушава Закона за предучилищното и училищно образование.

„В него е посочено, че една от основните цели на училищното образование е да насърчава изучаването и утвърждаването на националната памет и българската национална идентичност. Това е изискване на средното образование, което не е изпълнено в учебните програми, по които учат нашите деца. Тези учебни програми противоречат на закона”, подчерта в ефира на Нова професор Семов.

Според него е време да се направи следващата крачка, а именно да се поиска от ВАС да отмени решенията, с които тези учебни програми са одобрени и са написани учебници по тях.

"Това, което правят  учебните програми, е да обезродяват нашите деца", категоричен е той.