В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов, гласи позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са "поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища", заявиха от МОН.

"Стихотворението "Аз съм българче" се изучава още в първи клас. В одобрената учебна програма на МОН, която е задължителна за всички училища в Република България, е записано, че учениците трябва да могат да рецитират творбата. Внушенията, че са възможни изменения заради чужди граждани, са лишени от смисъл, тъй като в България от години има ученици с друго гражданство, които се обучават в българската образователна система. За тях важат същите правила и в този смисъл те трябва и се научават да рецитират "Аз съм българче" още в първи клас. Опитът показва, че това не представлява трудност за децата.

Само преди няколко месеца приключи прегледът на учебните програми, в това число в тези за първи клас. Нито в крайните текстове, нито в хода на обсъжданията, са били коментирани каквито и да е промени, свързани със стихотворението "Аз съм българче". Това е още едно доказателство, че подобни обсъждания не са водени по никакъв начин в никакъв момент в Министерството на образованието и науката.

МОН за пореден път призовава политиците да не спекулират с българското образование с политически мотиви - подобни дезинформации са не само вредни, но и опасни.", заявиха от образователното министерство.

Страстите около появилата се дискусия разпали статия на Светла Енчева в "Свободна Европа", в която се изказва следното мнение: "За да е възможна интеграцията, много сфери трябва да се променят, включително образователната система. Защото тя е скроена единствено по мярата на етническите българи. Няма как децата на 100 000 имигранти да се почувстват пълноценна част от българското общество, ако са длъжни да учат "Аз съм българче", без на образователната система да ѝ хрумва, че и те биха могли да научат българските деца на нещо и да обогатят живота им."

Този текст даде повод в социалните мрежи и изказвания на политици да се появи тълкуванието, че се готви отпадането от учeбната програма на знаковото стихотворение на Вазов.