Образователното министерство предлага нов график за изпитите за новата учебна година.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков обяви, че до края на деня ще бъде подписан и графикът за външното оценяване през следващата година. „От гледна точка на изводите, които направихме от приключилата кампания, стигнахме до извода, че НВО през следващата учебна година ще бъде разделено като дни по отношение на НВО след седми и десети клас”.

По думите му това ще позволи на оценителите да се съсредоточат върху проверката на работите на учениците след седми клас. „Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да започне класирането в съответните средни училища. Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас, за да има повече учебно време учениците да се подготвят за тях”, посочи Цоков.

„Тези промени в графика ще позволят за едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас”, категоричен е министърът.

Той обясни и промените в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния минимум и подготовка и Наредбата, свързана с училищното образование. Няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишаване на квалификацията на учителите.