Министерството на образованието планира анализ и след това проверка на училищата, показали ниски резултати на матурите. Това обеща министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

МОН публикува отговорите на изпита по БЕЛ за 7. клас

"Училища, които 2-3 години имат ниски оценки или само ниски оценки, където драстично падат резултатите на учениците, вече да се вземат мерки, свързани със съответни проверки както от страна на министерството, така и на Регионалните управления на образованието. Тези проверки може да бъдат тематични, те могат да бъдат свързани с общата  организация на обучението, работата с учениците. Да помоля за подкрепа и от страна на родителите, защото ние трябва да преобърнем това, което е в момента, този уклон само към частни уроци, към възможност за по-голяма подкрепа в училище". Средната оценка на държавния зрелостния изпит по български език тази година е Добър 3,93, припомня БНР.

МОН разкри и верните отговори на изпита на десетокласниците


Цоков обясни, че намаляването на общата средна оценка на изпитите е и защото е направена промяна в скалата за оценка. Минимумът за средна оценка е вдигнат със седем точки, припомни министърът на образованието.