На прага на новата учебна година образователното министерство въвежда временни противоепидемични мерки в детските ясли, градини и училища. Те ще действат от 15 септември и ще продължат до 16 октомври. 

МОН въвежда противоепидемични мерки в училищата и детските градини

"В заповедта на Министерството на здравеопазването словосъчетанието "при възможност" е повторено 10 пъти и това дава много по-голяма гъвкавост. Това създава малко по-либерално усещане, което в ситуацията с Ковид-19 ни подсказва, че животът и здравето е много важен за всички", коментира председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов.

Той добави, че ролята на учителя е да напомня постоянно на учениците, че е добре да не са много близо един до друг и да проветрява класната стая. Според него с тази заповед Министерството напомня за съществуването на Ковид-19, но казва, че опасността е сравнително малка, защото няма повсеместни мерки.

"МОН сподели, че 98% от училищата в страната са готови за началото на учебната година. Няма притеснения. Подготовката върви в нормален ритъм. Всичко е в ход. Основното, за което постоянно си говорим, е ще имаме ли средства за отопление и ще има ли отопление. Министърът на образованието заяви много ясно, че няма да има затворено училище, тоест навсякъде има готовност при необходимост за финансова подкрепа", каза Стаматов пред bgonair.

Гостът изтъкна, че не е вариант да се мине към дистанционно обучение заради високи разходи за отопление. Той добави, че всички усилия, особено на управляващите, трябва да бъдат насочени към възможност за подпомагане на всяко училище и детска градина.

Стаматов отбеляза, че електронната система за образованието не работи в нормалния си ритъм, но е по-важно синхронизацията на системата да заработи от първия учебен ден с електронните дневници, защото ако не тръгне, ще се получи казус с информираността на родителите.