Задържаха охранител от врачанското училище „Никола Войводов“ за антибългарски призиви и коментари в учебното заведение.

На видео, което се разпространява в социалните мрежи, се вижда как мъжът снима ученици и ги призовава да скандират "Да живее Македония”. Когато едно от децата му отвръща „Да живее България“, охранителят му отговаря „Ще те пребия“.

Портиерът се е пускал на живо в TikTok, снимал е ученици, както и персонала на училището. Нарича децата отродени. Използва квалификации като турко-монгол и българо-фашисти. Всички коментари са под формата на смях.

По думите на директора на средното училище Снежанка Каменова самата тя разбрала за случващото се в неделя по обяд.

„Вчера по обяд бях информирана от колежка, че в социалните мрежи се върти клип, в който присъстват ученици и се намесва името на нашето училище. Изпратиха ми линк, изгледах видеото и бях шокирана от това, което видях“, обясни директор Каменова пред bTV. 

„Нашият служител, портиерът Петков, си е позволил да заснеме нерегламентирано ученици, без разрешението на родителите им. Заснел е колеги, без тяхно знание и е предавал на живо от своето работно място, което е в абсолютен разрез с трудовата дисциплина и етичния кодекс за работа с деца и ученици“, допълни Снежанка Каменова.